Categorie├źn

Service

Van jongere tot sportbestuurder

Van jongere tot sportbestuurder
Sport

Van jongere tot sportbestuurder

  • Redactie
  • 27-01-2017
  • Sport
Van jongere tot sportbestuurder

Foto: gemeente Schiedam

SCHIEDAM - Veertien jonge Schiedamse (potentiële) bestuurders hebben gisteravond uit handen van wethouder Nathalie Gouweleeuw het certificaat ‘Modern Besturen’ ontvangen.

Hun deelname aan de cursus die tot dit diploma leidde, is mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam en de landelijke sportkoepel NOC/NSF, die het programma liet opstellen. Dit gebeurde door jongeren die bestuurslid zijn bij een sportvereniging of –organisatie of die zo’n bestuursfunctie ambiëren. De opleiding in Schiedam werd gevolgd door jongeren van Excelsior’20, Kethel Spaland, Ventura, Juventus, de Yets Foundation en Yohan Dojo.

Zij leerden in drie bijeenkomsten, met daartussen tijd om zelf aan de slag te gaan met het vormen van een visie en een persoonlijk plan en ruggespraak te houden op de eigen vereniging. Op het programma stonden onderwerpen als 'Trends, maatschappelijke thema’s en generaties', 'Persoonlijke effectiviteit en leiderschap' en 'Organisatieverandering in sportverenigingen'. Ook over het persoonlijke toekomstplan van de deelnemers werd gesproken.

Sportwethouder Gouweleeuw is zeer te spreken over het project. “Wat een mooi resultaat voor deze jongeren! Jongeren zijn onbevangen en weten ook het beste wat er leeft onder jongeren, hoe je jongeren bereikt en wat jongeren leuk vinden om te doen binnen een sportvereniging of -organisatie. Hun frisse blik zorgt dat beweeg- en sportaanbieders, in een veranderende maatschappij, aantrekkelijk blijven voor nieuwe generaties sporters.”

‘Modern Besturen’ is volgens haar een mooi voorbeeld van jonge mensen die actief zijn in stad. Ze leren hun kwaliteiten in te zetten voor anderen en voor henzelf, aldus Gouweleeuw. “Wat dat betreft past het talentprogramma helemaal bij de ‘I’ve Got the Power-beweging’ die Schiedamse jongeren in gang hebben gezet.”

Veel verenigingsbesturen vragen zich volgens de wethouder af hoe ze jongeren kunnen interesseren voor een bestuursfunctie. Tegelijkertijd hebben de meeste jongeren geen idee wat het besturen van een vereniging inhoudt. Die kloof wordt volgens de initiatiefnemers via ‘Modern Besturen’ mede gedicht.