Categorieën

Service

Van schaatsster tot stadsheilige - Liduinatentoonstelling open

Van schaatsster tot stadsheilige - Liduinatentoonstelling open
Uit

Van schaatsster tot stadsheilige - Liduinatentoonstelling open

  • Najat Chaatouf
  • 21-11-2015
  • Uit
Van schaatsster tot stadsheilige - Liduinatentoonstelling open

SCHIEDAM - Als het aan de organisatie van de tentoonstelling over de heilige Liduina ligt, wordt Schiedam net zo bekend om de verering van de stadsheilige als om zijn molens en jenever. Dit weekend gaat de tentoonstelling ‘Van schaatsster tot stadsheilige’ van start met tal van activiteiten in het Nationaal Jenevermuseum.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het uitroepen van 2015 tot Liduinajaar door de gemeente Schiedam. Het is dit jaar namelijk 125 jaar geleden dat Paus Leo XIII 125 jaar geleden Liduina als heilige erkende. “Maar ze is meer dan alleen een katholieke beschermheilige”, vertelt Caroline Nieuwendijk van het Gemeentearchief Schiedam, “ze is ook onderdeel van ons cultureel erfgoed en hoort bij de historische identiteit van Schiedam.”

Voor het publiek zijn er tijdens het speciale openingsweekend onder meer rondleidingen, theatervoorstellingen en een film over Liduina om kennis te kunnen maken met de beschermheilige van Schiedam. “In de Liduinabasiliek kunnen geïnteresseerden ook terecht,” vertelt Caroline “maar tijdens deze tentoonstelling kan het grote publiek ook op niet-religieuze wijze kennismaken met Liduina. We halen haar als het ware naar deze tijd en laten leuke aspecten zien van de verering en haar leven in het algemeen.” Het gemeentearchief en het Stedelijk Museum hebben eerder samengewerkt voor de tentoonstelling over Liduina in de Grote Kerk. Dat beviel zo goed dat ze ook deze tentoonstelling samen wilden organiseren. “En het Jenevermuseum was ook meteen enthousiast”, vertelt persvoorlichter Julia van Weijen. Voor deze tentoonstelling verwacht het museum 4500 bezoekers te verwelkomen.

Via de websites en Facebookpagina’s van het Gemeentearchief, het Stedelijk Museum en van het Jenevermuseum kan men een flyer uitprinten die dit weekend gratis toegang geeft tot de tentoonstelling.