Categorieën

Service

Van Stigt Thans kampioen van Nederland

Van Stigt Thans kampioen van Nederland
Sport

Van Stigt Thans kampioen van Nederland

  • Redactie
  • 03-04-2022
  • Sport
Van Stigt Thans kampioen van Nederland
SCHIEDAM - Zoals verwacht werd damclub van Stigt Thans zaterdag kampioen van Nederland. Het was de vijfde titel in haar bestaan. Tijdens de laatste ronde werd damcombinatie Frieslân met 16-4 verpletterend verslagen en werden de Schiedammers onbereikbaar voor de concurrentie. Culemborg nestelde zich nog verrassend op de derde plaats door regerend kampioen Hijken met 13-7 te verslaan. Eerder in de competitie is Culemborg tweemaal niet komen opdagen en deed daardoor na twee reglementaire nederlagen niet serieus mee aan de strijd om de eerste plaats. Maar ze wilden in de laatste fase nog een keer vlammen. Volgend jaar doen ze niet meer mee.

Dit jaar is van Stigt Thans een klasse apart in de nationale competitie. Op één wedstrijd na werden alle wedstrijden gewonnen met minimaal 12-8. Huissen en Hijken kwamen er in de wedstrijd tegen Schiedam met 12-8 niet echt aan te pas. De 9-11 nederlaag in de voorlaatste ronde tegen Culemborg was een ongelukje. De spelers van de nieuwe kampioen bezetten op de topscorerslijst de topposities. Alleen de wereldkampioen Roel Boomstra en Martijn van IJzendoorn hebben zich er tussen weten te wringen. Frits Luteijn, die acht ronde lang alleen aan de leiding ging bij de topscoorders, is in de laatste drie ronden wat afgezakt naar de vijfde plaats. Nog steeds een opmerkelijke klassering midden tussen de grootmeesters.

De Coronacrisis had een flinke impact op deze competitie. Schiedam moest het gedurende enkele wedstrijden doen zonder een van de sterkste spelers, Anton van Berkel. Hijken had soortgelijke problemen. Allerlei spelers uit de basis waren wedstrijden lang niet beschikbaar. In de laatste ronde bestond hun team vooral uit invallers. Rotterdam had zich voor de competitie al teruggetrokken, waardoor met elf ploegen gespeeld werd. Culemborg liet twee wedstrijden helemaal verstek gaan wegens 'gebrek aan spelers'. Voor de rest was het een normale competitie. Vrijwel alles is gespeeld. Het was een wonder. Schiedam had verreweg het beste team. Dat bleek elke wedstrijd opnieuw.

Zaterdag duurde het eventjes voordat het krachtverschil begon te werken. Alleen Oekraïner Wadim Virny stond na een uurtje reeds duidelijk gewonnen. Hij brak eerst via een forcing door naar dam en liet na afname ervan direct een tweede dam aantikken. Ron Heusdens lokte zijn tegenstander naar voren en omklemde het vooruitgeschoven stuk. Door een of ander wonder wist zijn tegenstander de ergste combinaties lange tijd af te weren. Midden tijdens het uitvoeren van de beslissende slag werd de stand 'terecht' opgegeven. Ron had hem natuurlijk graag eventjes helemaal uitgevoerd. Na een paar remises was het opeens 15-3.

Topscoorder Jitse Slump speelde de wedstrijd van de dag. Hij kwam op een plus zes score door het verslaan van voormalig topspelers Arjan van Leeuwen. In een bizarre partij werd gedurende vijf en twintig zetten alleen gespeeld op één kant van het bord (links van de witspeler). De rest van de stukken bleef op de uitgaanspositie staan. Met een gedurfde uitval naar de 'kerkhofsruit' slaagde Jitse erin een stuk van zijn werkeloze vleugel naar de andere kant over te hevelen. Dat extra stuk verlamde de vijandelijke positie compleet. Er moest nu door zwart gespeeld worden aan de andere kant en daar waren eigenlijk geen goede zetten meer beschikbaar. Hij plaatste nog een zielig losstaand stuk in het centrum, dat vervolgens gewoon opgehaald werd. Heel mooi allemaal...

Rob Clerc, Casper Remeijer en Anton van Berkel wonnen als 7e, 8e en 9e speler hun partij. Bij de laatste twee tekende dat zich dat al geruime tijd af. Misschien had de tegenstander van Anton nog wel ergens remise kunnen maken. Rob Clerc speelde een interessante hekstellingpartij. Aanvankelijk leek het niet helemaal goed te gaan. Hij had een stuk teveel in de hekstelling. Vlak voor de beslissende combinatie werd genomen, speelde hij wederom een overtollig stuk in de hekstelling. Niemand heeft gezien wat hij precies genomen heeft. Kennelijk had hij de stand helemaal doorgerekend. Daarna was het opeens 15-3 en 16-4.

Debutant in het eerste Emre Hageman boekte het zestiende punt. Na een jaar in het tweede werd hij ditmaal gevraagd voor het eerste. Hij heeft zich als aspirant dit seizoen ruimschoots bewezen met 10 punten uit 10 partijen. Hij heeft nog wat moeite te vertrouwen op zijn gevoel en de standaard zet gewoon te spelen zonder alles uitvoerig door te rekenen. Hij zit nog te veel te tobben achter het bord. Goede tijdverdeling en alleen rekenen aan standen, die werkelijk berekend moeten worden, zullen hem in de naaste toekomst tot steunpilaar voor het eerste gaan maken.