Categorie├źn

Service

Van Stigt Thans onverdroten op weg naar damtitel

Van Stigt Thans onverdroten op weg naar damtitel
Sport

Van Stigt Thans onverdroten op weg naar damtitel

  • Redactie
  • 06-02-2022
  • Sport
Van Stigt Thans onverdroten op weg naar damtitel

Anton van Berkel (r) countert succesvol tegen Joost Hooijberg; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans zette zaterdag een grote stap naar het kampioenschap van Nederland, met een forse overwinning op Arnhem.

Tot grote blijdschap van de Schiedamse dammers kon er gisteren weer een competitieronde worden verspeeld. Na zeven overwinningen op rij kan het kampioenschap hen bijna niet meer ontgaan. De enige concurrent die nog een beetje kan volgen, is Hijken. Dat versloeg met 15-5 Wageningen. De twee andere concurrenten Huissen en Damlust speelden gelijk en kwamen een punt verder achter. Een beetje jammer, aldus rapporteur Frits Luteijn, is dat het tweede van Schiedam het goede voorbeeld niet wist te volgen en mededegradatiekandidaat Lunteren met een gelijkspel liet wegkomen.

"Er werd zaterdag niets aan het toeval overgelaten. Iedereen werd aan een QR-code check onderworpen. Iedereen liep de halve dag met een mondkapje rond. Alleen tijdens de partij mocht het af", aldus Luteijn. "Dat is niet alleen omdat de regering dit verordonneerd heeft. De gemiddelde leeftijd van de spelers is van dien aard, dat ze gewoon niet achter het bord verschijnen als ze het niet vertrouwen." De uitslag werd nog wat groter dan verwacht, doordat enkele spelers van Arnhem, vanwege de strikte QR-codecheck, verstek lieten gaan.

Zoals ondertussen gebruikelijk opende Luteijn zelf de score. Daarna volgde Casper Remeijer en Anatoli Gantwarg. De laatste bekroonde een fraaie omsingeling met een combinatienet. Zijn tegenstander rekte het vonnis eventjes met een stukoffer, maar werd toch vlot opgebracht. Jitse Slump pakte het complete bord tegen een hekstelling en liep er daarna gewoon doorheen.

Anton van Berkel had een ongelukje in de opening en stond gedurende lange tijd met de rug tegen de muur. Zo heeft hij het echter graag als typische counterspeler. Het inspireert de tegenstander tot woeste winstpogingen. Nadat hij zijn voorpost had gered, was het onmiddellijk over. Daarna ging het om de vraag of het 15, 16 of 17 punten gingen worden. Ron Heusdens en Emre Hageman hadden een mooie stand, maar het was lange tijd niet duidelijk of zij het gingen winnen. In remisestand toonden ze zich echter tactisch handiger.

Belangrijk voor een ploeg als Schiedam is om geconcentreerd te blijven. Een belangrijke bijdrage daaraan levert Luteijn, die ondanks een relatief lage elo in korte tijd de ene invaller naar de andere opbrengt. Zaterdag stond er aan het einde van de partij een uur en twintig minuten op de klok tegenover 34 seconden van de tegenstander. Na de zevende ronde heeft hij 13 punten; hij staat op de topscorerslijst twee punten los van zijn ploeggenoten Rob Clerc en Jitse Slump. Zelf zegt hij erover: "Zolang ik win, moeten de anderen puur uit pure trots ook wel winnen."