Categorie├źn

Service

Van Stigt Thans zet concurrentie op achterstand

Van Stigt Thans zet concurrentie op achterstand
Sport

Van Stigt Thans zet concurrentie op achterstand

  • Redactie/VST
  • 11-12-2022
  • Sport
Van Stigt Thans zet concurrentie op achterstand

Gantwarg mist winst en trein tegen Bart Terwel; foto: VST


DAMMEN - Damvereniging Van Stigt Thans nam met een ruime 13-7 overwinning op Arnhem in de zevende speelronde definitief afstand van de concurrentie.

Wageningen, tot nog toe redelijk bijgebleven, ging roemloos ten onder tegen Hijken (8-12). Daardoor is er een gaatje van twee punten geslagen tussen de Schiedammers en deze beide ploegen. In de laatste twee ronden van de competitie wachten nog de wedstrijden tegen Wageningen en Huissen, alsmede de wedstrijd Hijken - Huissen, die beslissend zullen zijn voor de titel. Het is altijd prettig op dat moment twee of meer punten voor te staan, aldus Frits Luteijn namens VST.

Arnhem kwam gisteren volgens hem nog goed weg met de 7-13 nederlaag. Aan meerdere borden wisten de Gelderlanders nipt te ontsnappen. Casper Remeijer open de score met een overwinning op Frerik Andriessen. De zwartspeler is geen grootmeester, maar geniet alom respect van grootmeesters. Evenwel: hij moest vroeger weg en liep door de haast in een 'babyzetje'. Topscoorder Vadim Virny moest ditmaal diep gaan voor de overwinning op Maarten Linssen. Het is niet helemaal duidelijk waar hij de winst pakte. In een 'dun' standje kwam het water de Arnhemmer tot de lippen te staan. De afwikkeling naar het eindspel resulteerde bijna vanzelf in een gewonnen stand. De Oekraïner is dan meedogenloos.

De derde winnaar was Ron Heusdens. Na een opening, waar de tegenstander vrijwel voortdurend aan de leiding ging, ontstond een klassieke stelling. Die blijken keer op keer verraderlijk. In twee/ drie zetten tijd veranderde een normale stelling in een complete puinhoop. Compleet vastlopen van een stand zie je niet vaak. Jeugdspeler Emre Hageman mocht tegen de sterkste speler van de tegenpartij, internationaal grootmeester Macadou N'Diaye. Er kwam een hekstelling op het bord, waar Hageman geen moment mee in moeilijkheden kwam. 

De laatste partij was die tussen Anatoli Gantwarg en Bart Terwel. De match was al een half uur later begonnen, vanwege de beschikbaarheid van de zaal. Gantwarg moet de trein van kwart voor zes halen naar Neurenberg. Anders kwam hij niet meer thuis. De Wit-Russische grootmeester stond duidelijk gewonnen. Wanhopig zocht hij naar de snelste overwinning. Het duurde en het duurde maar. Het gaat dan op een gegeven moment om de winst of de trein. Op de 71e zet claimde de Arnhemmer remise, vanwege het voor de derde maal bereiken van dezelfde stand. Gantwarg miste daarmee trein en overwinning.

Het tweede mocht zaterdag tegen de Waarddammers. Deze ploeg had nog geen enkel wedstrijdpunt weten te halen. Dus een mooie gelegenheid om met een simpele overwinning iedere kans op degradatie voorgoed buiten de deur te zetten. Het liep evenwel anders: bij een stand van 9-9 claimde de speler van de tegenpartij in een duidelijk verloren eindspel, dat eerder in de partij dezelfde stand voor de derde maal op het bord geweest was, waarmee het reglementair remise zou zijn. 

Het is niet helemaal duidelijk hoe je daar zittend achter het bord achter zou kunnen komen zonder hulp van ongeoorloofde middelen. Deze claim blijkt nu bij controle van de notatie zowel onterecht als ontijdig. In de werelddambond kan een dergelijke (mits terechte) claim (ook na het beëindigen van de partij door opgave) leiden tot het remise lopen van een partij. In de Nederlandse reglementen is tijdig claimen van remise vereist bij het voor de derde maal bereiken van de bewuste stand. Er was geen arbiter met voldoende reglementaire kennis aanwezig om de situatie in goede banen te leiden. De onterechte claim is ter plekke onvoldoende onderzocht. Daardoor liepen de reserves van Schiedam een belangrijk wedstrijdpunt mis. Men beraadt zich nu over een protest bij de wedstrijdleiding.