Categorieën

Service

Vanaf 1 juli Ja/Ja of Nee/Nee of géén sticker op je brievenbus

Vanaf 1 juli Ja/Ja of Nee/Nee of géén sticker op je brievenbus
Politiek

Vanaf 1 juli Ja/Ja of Nee/Nee of géén sticker op je brievenbus

  • Redactie
  • 14-01-2020
  • Politiek
Vanaf 1 juli Ja/Ja of Nee/Nee of géén sticker op je brievenbus
SCHIEDAM - De gemeente Schiedam voert met ingang van 1 juli 2020 de zogenoemde 'Ja/Ja-stickers' in. Dat maakte wethouder Jeroen Ooijevaar vanmiddag tijdens een gesprek met de pers bekend.

“Inwoners ontvangen nu heel veel folders, tot genoegen van een deel van de inwoners die de foldertjes spellen, maar het gebeurt ook heel vaak dat foldertjes ongelezen in de papierbak verdwijnen. En soms vinden we ook pakken met folders in de bosjes, ook dat. Met het nieuw in te voeren systeem, kunnen de mensen die graag foldertjes willen ontvangen dat zo houden door een Ja/Ja-sticker op de brievenbus te plakken.”

Mensen met een Ja/Ja-sticker ontvangen ook de huis-aan-huisbladen, zoals in Schiedam het Nieuwe Stadsblad. Plak je géén sticker op de deur, dan krijg je het ongeadresseerde drukwerk ofwel de foldertjes niet meer in de bus, maar wel de huis-aan-huisbladen. Plak je een Nee/Nee-sticker, dan mogen verspreiders géén folders én géén huis-aan-huisbladen in je bus doen. De gemeente zal gratis stickers ter beschikking stellen aan de inwoners.

Desgevraagd becijfert de wethouder dat er 1,2 miljoen kilogram ongeadresseerd reclamedrukwerk in Schiedamse huishoudens belandt. Daarop is dus heel veel papier te besparen en dat is winst voor het milieu. Voor de gemeente zal het overigens weinig financiële besparing opleveren, zo schat hij in. Er zal enerzijds minder papier worden ingezameld. Ingezameld papier wordt door de gemeente verkocht en levert de gemeente geld op. Er zijn ook mensen die het papier niet gescheiden inleveren, maar bij het restafval gooien. Dat wordt door de gemeente verbrand, hetgeen de gemeente geld kost. Ooijevaar schat in dat minder verbranden geld oplevert, maar dat deze besparing wegvalt tegen de mindere opbrengsten uit het verkopen van oud papier.

De gemeente zal een verordening publiceren voor het invoeren van het systeem met de Ja/Ja-sticker (in ambtelijke termen het opt-in-systeem). Daarin zal gedefinieerd worden wat onder een huis-aan-huisblad wordt verstaan. De inhoud van zo’n uitgave zal minimaal voor dertig procent redactioneel dienen te zijn. Zogenoemde ‘advertorials’ en dergelijke gelden niet als redactionele inhoud. Dat in de verordening als invoerdatum 1 juli 2020 staat, heeft als reden de folderbranche de gelegenheid te bieden zich op de nieuwe situatie in te stellen. Het Schiedamse systeem is vergelijkbaar met het Rotterdamse systeem dat sinds 1 januari 2020 geldt en dat vanaf 1 april 2020 door de gemeente gehandhaafd zal gaan worden.

Op dit moment geldt in de gemeente Schiedam nog een systeem van Nee/Nee-stickers en Nee/Ja-stickers. Is hierop ooit gehandhaafd? “Voor zover ik weet niet, dat is nooit nodig geweest meen ik”, zo antwoordt de wethouder. Gemeente Rotterdam kondigt expliciet aan te gaan handhaven op het nieuwe systeem. Gaat de gemeente Schiedam dat ook doen? “Ik denk dat de professionele verspreiders van ongeadresseerd drukwerk zich heel goed aan de regels zullen houden en dat het dus niet nodig zal zijn om te handhaven”, aldus Ooijevaar. Als het toch gebeurt dat verspreiders het niet zo nauw nemen met de door een inwoner kenbaar gemaakte voorkeur? “Als dat inderdaad gebeurt en als de inwoners ons gaan melden dat zij bepaald drukwerk tegen hun zin in ontvangen, dan zullen we daartegen moeten optreden ja.”