Categorieën

Service

Derde Schiedammers heeft idee over orgaandonatie niet vastgelegd

Derde Schiedammers heeft idee over orgaandonatie niet vastgelegd
Gezond

Derde Schiedammers heeft idee over orgaandonatie niet vastgelegd

  • Redactie
  • 26-10-2023
  • Gezond
Derde Schiedammers heeft idee over orgaandonatie niet vastgelegd


SCHIEDAM - Relatief veel Schiedammers ontbreken nog in het Donorregister. Bijna eenderde van hen heeft nog immer geen keus doorgegeven over al dan niet doneren van organen na overlijden. Zij staan daarom in het register te boek als mensen die ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie' hebben.

Waar in sommige gemeenten meer dan tachtig procent van de inwoners van zich heeft laten horen bij het Donorregister, is dat in Schiedam 68 procent. Daarmee zit de stad in de contreien van Amsterdam, Diemen en Amstelveen, waar 62 tot 63 procent heeft aangegeven wat er na hun overlijden met organen moet gebeuren. In Den Haag is dit percentage 64, in Delft en Maasstricht 65, in Rotterdam en Groningen 66, in Eindhoven en Urk 67 en daarna volgt Schiedam met 68 procent, net als Wassenaar en Wageningen.

Niet verwonderlijk staan in het bovenstaande rijtje veel studentensteden: jonge mensen blijken laks in het doorgeven van hun voorkeur. Van alle leeftijdsgroepen ligt het aandeel dat nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister het hoogst onder 18- tot 25-jarigen (38 procent). Van de 25- tot 35-jarigen stond 31 procent geregistreerd, van de 65-plussers was dit aandeel vijftien procent.

Voor het Donorregister moest tot 2020 expliciet een keuze worden gemaakt over donatie van organen en weefsels na overlijden. Degenen die geen keuze maakten, stonden niet in dit register geregistreerd. In de donorwet van 1 juli 2020 is geregeld dat alle inwoners van Nederland van achttien jaar of ouder, wanneer zij zelf geen keuze vastleggen, in het Donorregister worden opgenomen met de registratie ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Zij worden sinds deze wetswijziging als potentiële orgaandonor aangemerkt. Na overlijden bespreekt een arts altijd met familie of nabestaanden wat er in het register staat. Als zij heel zeker weten dat de overledene geen orgaandonor wilde zijn, gaat de orgaandonatie bij ‘ja’ of bij ‘geen bezwaar’ niet door.

Vanaf de invoering van de nieuwe donorwet in 2020 geven steeds meer mensen hun keuze over orgaandonatie door. Dit betekent dat zij expliciet toestemming - of juist geen toestemming - geven voor orgaandonatie, of dat een familielid of een aangewezen persoon beslist over eventuele orgaandonatie. Op 1 januari 2020 had – ten tijde van de ‘oude’ donorwet - 49 procent van de bevolking van achttien jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Op 1 januari 2023 was dat 73 procent.

Mensen van 25 tot 65 jaar gaven vaker toestemming voor orgaandonatie dan jongeren (18 tot 25 jaar) en 75-plussers. Het aandeel dat geen toestemming gaf, neemt met oplopende leeftijd juist toe.

Op 1 januari 2023 hadden 10,7 miljoen mensen van achttien jaar of ouder een eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Daarvan gaven 4,8 miljoen mensen expliciet toestemming voor orgaandonatie, en 4,4 miljoen geen toestemming. Bijna 1,5 miljoen mensen hebben vastgelegd dat ze de beslissing overlaten aan nabestaanden of een aangewezen persoon. 3,3 miljoen mensen hadden - nog - geen eigen keuze ingevuld in het Donorregister. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Donorregister.