Categorieën

Service

Veilig Thuis moet beter

Veilig Thuis moet beter
Nieuws

Veilig Thuis moet beter

  • Redactie
  • 22-01-2016
  • Nieuws
Veilig Thuis moet beter


ROTTERDAM / SCHIEDAM - Medewerkers, waaronder een vertrouwensarts, van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond zijn niet altijd bereikbaar en inzetbaar. Ook op andere punten laat het functioneren van het meldpunt te wensen over. Veilig Thuis moet daarom binnen een maand de inspectie een serie maatregelen voorleggen.

De Inspectie Jeugdzorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldt in een onderzoeksrapport dat Veilig Thuis in het Rijnmond-gebied op enkele punten niet aan de verwachtingen voldoet. “Op 18 van de 24 punten voldoet Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond aan het toetsingskader”, aldus de onderzoekers.

“Buiten kantooruren en in het weekend is geen medewerker van Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond inzetbaar voor de bij wet aan Veilig Thuis opgedragen handelingen”, aldus de inspectie. “Een tweede verbeterpunt is de bereikbaarheid van vertrouwensartsen. De vertrouwensartsen zijn alleen binnen kantoortijden bereikbaar.”

Veilig Thuis is doende hier verandering in te brengen en bekijkt of het de bereikbaarheid in samenwerking met andere regio's kan oppakken.

Veilig Thuis is de organisatie die ontstond na samenvoeging van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en het Steunpunt Huiselijk Geweld, op 1 januari 2015. Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond is een tijdelijk samenwerkingsverband van verschillende advies- en steunpunten tegen huiselijk geweld in de Rotterdamse regio, waaronder het Steunpunt Huiselijk Geweld Nieuwe Waterweg Noord. Het samenwerkingsverband loopt tot 1 januari 2017. De inspecties deed er in november onderzoek.

Een ander 'verbeterpunt' is dat Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond niet alle onderzoeken binnen vijf dagen na binnenkomst van de melding start, zoals is voorgeschreven. “Indien de vervolgstap een onderzoek is, start Veilig Thuis op dit moment alleen bij zaken met prioriteit ‘hoog’ of ‘spoed’ direct na de triage (beoordeling, red.) met het onderzoek. Overige zaken worden pas na twee weken tot twee maanden in onderzoek genomen.” Het lukt het meldpunt dan ook niet om onderzoeken binnen tien weken na binnenkomst af te ronden. Als verklaring hiervoor geeft het Veilig Thuis aan dat er minder medewerkers vanuit de moederorganisaties zijn overgekomen dan bij de start was afgesproken. Omdat er nieuwe mensen zijn aangenomen zou het personeelstekort nu moeten zijn verholpen.

Ook het opvragen van informatie bij andere instanties door Veilig Thuis, is volgens de inspectie voor verbetering vatbaar.