Categorieën

Service

Veiligheidsrisicogebied in West verlengd

Veiligheidsrisicogebied in West verlengd
Nieuws

Veiligheidsrisicogebied in West verlengd

  • Redactie
  • 15-07-2022
  • Nieuws
Veiligheidsrisicogebied in West verlengd

SCHIEDAM - Burgemeester Cor Lamers heeft besloten het veiligheidsrisicogebied in Schiedam-Groenoord niet te verlengen en het veiligheidsrisicogebied in Schiedam-West wel te verlengen, tot 30 september van dit jaar. 

Dat laat Lamers weten in een brief aan de gemeenteraad. "In totaal is het instrument van preventief fouilleren in het veiligheidsrisicogebied in de wijk Groenoord zes keer toegepast in de vorm van gerichte acties, alsmede tijdens de reguliere surveillancediensten in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Er zijn geen horecagelegenheden bezocht. In totaal zijn er tijdens deze aanwendingen van de bevoegdheid tot preventief fouilleren 35 personen gefouilleerd en 25 voertuigen gecontroleerd. Dit heeft niet geresulteerd in aanhoudingen. In totaal is het instrument van preventief foulleren in het veiligheidsrisicogebied in de wijk West negen keer toegepast in de vorm van gerichte acties, alsmede tijdens de reguliere surveillancediensten in de aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Er zijn geen horecagelegenheden bezocht. In totaal zijn er tijdens deze aanwendingen van de bevoegdheid tot preventief fouilleren 56 personen gefouilleerd en 27 voertuigen gecontroleerd. Dit heeft geresulteerd in twee aanhoudingen. Hierbij zijn drie messen aangetroffen, te weten een valmes en twee vouwmessen."

De politie adviseert om de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied in de wijk West te handhaven en de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied te verlengen met drie maanden. De politie beveelt om het veiligheidsrisicogebied in de wijk Groenoord niet langer aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Lamers: "In deze wijk er nagenoeg geen relevante incidenten die deze aanwijzing rechtvaardigen en levert de inzet van het instrument preventief fouillleren geen significante resultaten op. Het blijft een zwaar middel om in te zetten. Maar gezien de geschetste problematiek, de veiligheidssituatie in deze gebieden en het advies van de politie, acht ik het noodzakelijk om dit aanwijzingsbesluit te nemen. Het Openbaar Ministerie is akkoord met verlenging van het gebied in Schiedam-West. Ook bij het OM zijn er zorgen over de aanwijzingen dat steeds meer jongeren messen bij zich dragen. De preventieve fouilleringen zullen op gezette tijden worden uitgevoerd op last van de Officier van Justitie."

Het gaat om een deel van de wijk west. Dit gebied wordt begrensd door de volgende straten: Vlaardingerdijk, Nieuwe Haven, Westfrankelandsestraat, Aleidastraat, Burgemeester Knappertlaan, Rubensplein, Burgemeester Knappertlaan en alle in deze begrenzing gelegen straten.