Categorie├źn

Service

Verhuizen Amsterdamse wallen voor deel naar Schiedam?

Verhuizen Amsterdamse wallen voor deel naar Schiedam?
Nieuws

Verhuizen Amsterdamse wallen voor deel naar Schiedam?

  • Redactie
  • 31-03-2023
  • Nieuws
Verhuizen Amsterdamse wallen voor deel naar Schiedam?

SCHIEDAM - Amsterdam wil minder prostitutie op de wereldberoemde Wallen. Plannen om in de buitenwijken eroscentra te bouwen blijken echter niet realistisch. Schiedam heeft aangegeven bereid te zijn de helpende hand te bieden. De stad denkt ruimte te hebben die kan worden ingezet voor commerciële seks. Daarbij werd in eerste instantie gedacht aan de leegstaande voormalige bibliotheek op het Stadserf.

Hoezeer deze honderden vierkante meters ook geschikt te maken zijn voor verhuur aan Amsterdamse ondernemers en eenvoudige herinrichting - en vanwege de inpandige ligging in het stadhuiscomplex en de aanwezigheid van bewaking ook kunnen zorgen voor veilige seks - van deze optie is afgezien. Te steriel, denken de Amsterdammers. De nabijheid van de ruïne als wellicht inspirerende omgeving voor de liefhebbers van vijftig tinten grijs, maakte daarin geen verschil.

Nu denken de plannenmakers na over de Kloosterplaats. Inrichting van een seksvoorziening aldaar zou zorgen voor een 'zowel sterk constracterende als authentieke herontwikkeling op basis van historische waarden', aldus de architect die binnenkort aan de eerste schetstekeningen gaat beginnen. Hij doelt daarbij op de cel- of peeskamerachtige structuur die de gebouwen van vroeger en in de nabije toekomst zouden domineren. De Amsterdamse architect van bureau Vulgaren ziet veel kansen voor deze locatie, gelegen aan de rand van Schiedams oude binnenstad, met zijn karakteristieke structuur van smalle straatjes en steegjes. De nabijheid van de Schiedamse warenmarkt in een pré. In de ontwerpfase wordt ook gekeken naar een doorbraak van de bebouwing aan de westkant van de Broersveld om het achterliggende stratenplan dichterbij te brengen.

Voor luxe bordelen met bijvoorbeeld bubbelbaden voor vier personen zal aan de Kloosterplaats geen plaats zijn. Al te overdadige aankleding en sfeer zou juist weer niet erg sterk in het Schiedamse karakter passen. Hutspot Hotspot kan behouden blijven.

De komst van een sekshuis naar Schiedam - naar een naam wordt nog gezocht - kan een flinke impuls betekenen voor de binnenstad, zo stellen de Amsterdammers. De seksondernemers alsook de hoofdstad zelf zijn bereid diep in de buidel te tasten voor een Schiedamse alternatief. De vrouwenuitbuiters, sorrie, uitbaters, verwachten in de Rijnmond een heel nieuwe markt aan te boren. Wat Rotterdam op hun terrein te bieden heeft, is eigenlijk een schande als je het hebt over de grootste havenstad van Europa, zo luidt de algemene opvatting in Amsterdamse vakkringen.

Dat deze nieuwe invulling van de Kloosterplaats dichterbij komt, heeft te maken met het vertrek van burgemeester Cor Lamers. Wie in bestuurskringen zijn vertrek aankondigt, is eigenlijk al wég. Vandaar dat de ontwikkeling naar een warme buurt in een stroomversnelling raakt.

Komende zaterdag komt burgemeester Femke Halsema persoonlijk naar Schiedam om met de bewoners in gesprek te gaan over de mogelijkheden. De bijeenkomst wordt gehouden in de voormalige bibliotheek op het Stadserf en begint om 13.00 uur. Alleen Schiedammers zijn welkom. Bezoekers dienen daarvan een bewijs mee te nemen. Burgemeester Lamers heeft nu al laten weten dat hij een dergelijke bijeenkomst niet wenst bij te wonen.

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing aangepast.