Categorieën

Service

Vernieuwd netwerk C2000 werkt

Vernieuwd netwerk C2000 werkt
Nieuws

Vernieuwd netwerk C2000 werkt

  • Redactie
  • 28-01-2020
  • Nieuws
Vernieuwd netwerk C2000 werkt

Foto: ministerie van Jusitie en Veiligheid / Evert-Jan Daniels


DEN HAAG - De ingebruikname van een nieuwe versie van het communicatienetwerk C2000 is afgelopen nacht succesvol verlopen. Dit stelt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het netwerk is vernieuwd om een goede mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten te kunnen blijven faciliteren en de veiligheid van betrokkenen te garanderen. De migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie zorgvuldig voorbereid door de politie, de ambulancezorg, brandweer en gebruikers van het ministerie van Defensie.

Meer dan tachtigduizend hulpverleners communiceren voortdurend via C2000 met de meldkamer en met elkaar. Zij gebruiken het gesloten systeem tijdens het dagelijks werk, maar ook bij grote incidenten en rampen. Tijdens de omzetting afgelopen nacht, is het huidige spraaknetwerk van C2000 enkele uren op stand-by gezet. Tegelijkertijd werd het vernieuwde netwerk ingeschakeld. Hierdoor hadden porto- en mobilofoons conform planning gedurende enkele uren geen bereik. Noodhulpdiensten hebben daarom via alternatieve procedures en communicatiemiddelen, zoals de mobiele telefoon, hun werk gedaan. Zo kon het werk van de hulpverleners doorgaan en merkten inwoners niets van de migratie, aldus het ministerie. Het alarmnummer 112 bleef 'gewoon' bereikbaar. Direct na de migratie was er weer landelijke dekking, nu op het vernieuwde C2000 communicatienetwerk.

Ook in de Veiligheidsregio Rijnmond moest apparatuur opnieuw worden ingesteld en betrokken hulpverleners worden aangesloten.

Hulpverleners blijven gebruikmaken van hun bestaande portofoons en mobilofoons. Het nieuwe netwerk is net als het oude netwerk gebaseerd op de internationale Tetra-standaard. Zoals bij elk nieuw systeem is het in de eerste periode wennen voor gebruikers en beheerders,zo stelt het ministerie. De komende periode wordt het functioneren van het vernieuwde spraaknetwerk daarom intensief gemonitord. Er wordt extra ondersteuning geboden om eventuele aanloopproblemen te verhelpen.

In het verleden zorgde het C2000-systeem geregeld voor ernstige problemen. Zoals bij het strandrellen in Hoek van Holland in 2009, toen de ordehandhavers elkaar niet konden bereiken vanwege overbelasting van het communicatiesysteem.