Categorie├źn

Service

Vijf procent Schiedammers is overmatige drinker

Vijf procent Schiedammers is overmatige drinker
Gezond

Vijf procent Schiedammers is overmatige drinker

  • Redactie
  • 08-03-2022
  • Gezond
Vijf procent Schiedammers is overmatige drinker

SCHIEDAM - Vijf procent van de Schiedammers is 'overmatige drinker'. Dat stelt de website Afkickkliniekwijzer.nl, een onafhankelijk platform met informatie over verslavingen en verslavingsklinieken.

Daartegenover staat een meerderheid van de Schiedammers die geen alcohol, of maximaal één glas alcohol per dag drinken. Volgens de onderzoekers, die cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM op een rijtje zetten, valt 53 procent van onze stadgenoten onder deze norm van 'drinkers volgens de richtlijn'.

Daarmee doet Schiedam het niet ongunstig - voor wie misbruik van alcohol tegenstaat - tussen de omliggende gemeenten. Vlaardingen kent ook vijf procent overmatige drinkers, en vijftig procent drinkers volgens de richtlijn. In Rotterdam zijn deze percentages (afgerond) zes procent en vijftig procent.

De meeste gemeenten in Zuid-Holland kennen meer overmatige drinkers dan Schiedam. Zie de percentages in Delft (7%), Maassluis (6), Lansingerland (7), Wassenaar (8) en Noordwijk (9). Gemeenten die nog iets minder overmatige drinkers kennen (vier procent) zijn onder meer Zoetermeer, Albrandswaard, Barendrecht en Rijswijk.

Gekeken naar mensen die niet of beperkt drinken, valt Schiedam in de hoogste regionen. In Alblasserdam (56%), Krimpen aan den IJssel (55) en Hardinxveld-Giessendam (55) en Ridderkerk (54) zijn dat relatief meer mensen. Met 53 procent komt Schiedam gelijk uit met Zoetermeer en Hendrik-Ido-Ambacht. Daarentegen ligt het percentage onder de veertig in gemeenten als Leiden, Westland, Voorschoten, Midden-Delfland en Noordwijk. In Kaag en Braassem is het met 36 procent het laagst.

Dan is er in het onderzoek ook nog de categorie 'zware drinkers', waaronder zes procent van de Schiedammers zou vallen. Dat is relatief ook laag. Kaag en Braassem, Leiden, Katwijk en Delft komen op tien of elf procent zware drinkers uit.