Categorieën

Service

Vijftigduizend online-identiteiten van Nederlanders gestolen

Vijftigduizend online-identiteiten van Nederlanders gestolen
Nieuws

Vijftigduizend online-identiteiten van Nederlanders gestolen

  • Redactie
  • 05-04-2023
  • Nieuws
Vijftigduizend online-identiteiten van Nederlanders gestolen

SCHIEDAM - De politie nodigt Schiedammers en anderen uit om na te gaan of hun online-identiteit is gestolen door criminelen. "Grote criminelen", aldus officier van Justitie Jacqueline Bonnes, die in het arrondissement Rotterdam gaat over cybercrime.

Via de website checkjeheck.nl kan ieder eenvoudig kijken of haar of zijn mailadres hoort bij de miljoenen gebruikersprofielen die door de crimelen zijn gehackt. Deze gegevens, vaak met bijbehorende zogenaamde 'online fingerprints', werden verkocht op de website Genesis Market die gisteren van het internet is gehaald. 

Dat was de uitkomst van een wereldwijd onderzoek naar cybercriminelen. Onder de codenaam Operation Cookiemonster heeft de politie gisteren in zeventien landen een groot aantal vermoedelijke computercriminelen opgepakt. Er zijn ruim tweehonderd invallen gedaan en 119 mensen gearresteerd. In Nederland zijn zeventien verdachten aangehouden en 23 doorzoekingen gedaan. Ze zouden bankrekeningen hebben geplunderd, cryptomunten gestolen, sociale mediaprofielen gekaapt en mensen of bedrijven hebben afgeperst en opgelicht. Daarvoor gebruikten ze gedetailleerde gegevens van hun slachtoffers.

Op Genesis Market, werden niet alleen inloggegevens van zo'n twee miljoen mensen verhandeld, maar ook hun 'online vingerafdruk', een set gegevens die een gebruiker echt uniek maakt, zoals welk besturingssysteem of welke browser iemand gebruikt, de inhoud van cookies waarin onder andere surfgedrag wordt vastgelegd, toetsenbord- en beeldscherminstellingen en zelfs het batterijniveau van een laptop. Daarmee kunnen kwaadwillenden zich precies voordoen als hun slachtoffers. In Nederland lopen tienduizenden mensen acuut gevaar, waarschuwde de politie vandaag. "Normaal wordt alleen een inlognaam en wachtwoord voor een site gestolen, nu zijn veel meer gegevens buitgemaakt", vertelt Ruben van Well van het cybercrimeteam van de politie in Rotterdam. "Al die gegevens kunnen door één verdachte worden gebruikt om fraude te plegen." Op de website stonden gegevens te koop van vijftigduizend Nederlanders.