Categorieën

Service

Volleyballers verliezen op EK na spannende strijd van Italië

Volleyballers verliezen op EK na spannende strijd van Italië
Sport

Volleyballers verliezen op EK na spannende strijd van Italië

  • Redactie
  • 15-09-2023
  • Sport
Volleyballers verliezen op EK na spannende strijd van Italië

Foto: archief

SCHIEDAM - Ze kwamen dichtbij, maar een stunt bleef toch uit. De Nederlandse volleybalmannen, met Schiedammer Wessel Keemink in hun midden, legden het op het Europees Kampioenschap af tegen Italië en zijn uit het toernooi.

Dat gebeurde in het Palaflorio in Bari. Het thuisland, regerend Europees en wereldkampioen, won gesteund door een paar duizend tifosi, met 3-2.

Bravoure hielp Nederland aan de eerste setwinst. Met Keemink in de basiszes, kreeg Oranje de Italianen stil, bij 3-6 bijvoorbeeld. Italië kwam terug tot 10-9, en maakte daarna de 14-12. Maar na het uitvallen van zijn middenman raakte thuisploeg van slag, Nederland kwam op 15-20 en daarna 19-25.

Italië herpakte zich in de tweede set. Gesteund door een voorsprong hielden de Italianen de servicedruk op Nederland, en de mannen van bondscoach Roberto Piazza (geboren in Parma) leken daar onder te bezwijken: 25-17.

In de derde set nam Piazza bij 4-1 achter al een time-out. Dat hielp niet. Met name de matige service-ontvangst zette Nederland op 18-11 achter en de set ging met 25-16 verloren.

Nederland gaf zich niet gewonnen. In de vierde set sloeg Nederland, aan de hand van Nimir Abdelaziz, die veel punten maakte, in het middendeel een kloof van zes punten. Italië kwam nog terug, maar Oranje trok de winst over de eindstreep: 23-25.

Het sportpaleis stond op zijn kop, in de vijfde set. Nederland pakte de voorsprong (2-4), maar stond bij 6-5 weer achter. Het werd een verhitte strijd, met Nimir bij Nederland en Alessandro Micheletto bij de Italianen als uitblinkers. Het pleit viel uiteindelijk uit in Italiaans voordeel: 15-12.

Piazza: "We hebben dit EK laten zien dat we niet onderdoen voor de beste teams in de wereld. We hebben echt een stap gezet in onze ontwikkeling. De wedstrijd tegen Duitsland in de achtste finale is exemplarisch."

Veel tijd om te sippen heeft Nederland niet. Over een paar weken wacht al het Olympisch kwalificatietoernooi in China. Daar kan Nederland met een plek bij de eerste twee in een poule met acht landen een olympisch ticket voor Parijs 2024 verdienen.