Categorieën

Service

Voor de microfoon kreeg Pieter Bos ieder aan het praten

Voor de microfoon kreeg Pieter Bos ieder aan het praten
Nieuws

Voor de microfoon kreeg Pieter Bos ieder aan het praten

  • Redactie
  • 23-04-2023
  • Nieuws
Voor de microfoon kreeg Pieter Bos ieder aan het praten

IN MEMORIAM - Dol was hij op ‘de media’. Hij hield van praten, van contact, van mensen. Pieter Bos kende in Schiedam ‘iedereen’, en iedereen kende hem. Velen zullen daarom schrikken om te leren dat Pieter Bos gisteren is overleden.

Sinds enkele weken woonde hij in Schiewaegh, want zijn gezondheid was broos, al veel langer, maar de energie om zelfstandig te kunnen blijven wonen ontbrak hem de laatste tijd simpelweg. Enkele vrienden en bekenden verhuisden hem daarom nog maar kort geleden naar een nieuw onderkomen aan de Nieuwe Damlaan, waar hij het naar verluidt goed naar zin zijn had. Mensen om hem heen hè, daar leefde Pieter van op.

Het was nieuwsgierigheid, maar komend uit een oprechte interesse in mensen, die Pieter Bos dreef in zijn inzet. Hij leerde dat een microfoon een opperbest middel is om mensen aan het praten te krijgen. En dat was voor hemzelf weer een manier om grip te krijgen op de wereld, op het leven. Want de omstandigheden zaten wat hem betreft vaak tegen.

Maar met een gebbetje en een geintje, een grap en een grol leefde hij op. Iets ervaren van verbondenheid, van het feit dat we allemaal maar eenvoudige piepersnijers zijn in de eeuwigheid, de een niet meer dan de ander. De een niet wezenlijk anders dan de ander. 

Dus stak hij zijn tijd en energie in het spreken van mensen. Hij hield van alles bij, wat er speelt in de stad, wie er mooie dingen onderneemt. Bij Radio Schiedam/Look Tv kon hij zijn inzet kwijt. Vol met ideeën, met een grote vasthoudendheid werkte hij aan programma’s en bouwde zo De Grabbeltonshow uit tot een van de vaste ankerpunten in de week voor de luisteraars van Radio Schiedam. Ook op Look Tv manifesteerde hij zich, als verslaggever op bezoek bij Schiedamse evenementen of mensen in het nieuws. 

Nadat Corona veel van zijn mogelijkheden had weggenomen, begon Pieter vorig jaar met Steven Koerts de podcast ‘Een goed gesprek van A tot Z’ (zie hier). Ook weer om het gesprek aan te kunnen gaan met de Schiedammers, en daarmee met de wereld. 

Pieter, van 14 maart 1966, overleed gisteren in Schiewaegh.

Aanvulling: aanstaande maandagavond 1 mei wordt in het Wennekerpand afscheid genomen van Pieter Bos. Dat gebeurt vanaf half acht. De dag erop wordt Pieter in stilte begraven.