Categorieën

Service

Voor de moeders en vaders in spé: wees er op tijd bij!

Voor de moeders en vaders in spé: wees er op tijd bij!
Winkelen

Voor de moeders en vaders in spé: wees er op tijd bij!

  • Redactie
  • 23-07-2023
  • Winkelen
Voor de moeders en vaders in spé: wees er op tijd bij!

SCHIEDAM - In het licht van het grote geluk dat wacht, is het maar een ietsiepietsie klein minuscuul schaduwtje. In de zorgen die ouders in blijde verwachting wellicht hebben over wat hun kleine, en zijzelf te wachten staat als de bevalling eenmaal daar is, stelt het helemaal niks voor natuurlijk: het kraambezoek moeten teleurstellen. Want de muisjes, voor op het beschuit… ze zijn in Schiedam praktisch niet te krijgen.

Wie waarde hecht aan traditie, doet er goed aan te hopen op een jongetje. Ook al zijn er vast belangrijker motieven die een voorkeur in het geslacht van de kleine bepalen. En voor het kiezen heb je het niet. Maar een jongetje heeft in ieder geval het voordeel dat de visite blauwe muisjes op het beschuit kan worden voorgezet. Die zijn er hier en daar nog wel te vinden, voor wie goed zoekt. 

We gingen de afgelopen dagen langs bij de Dirk van den Broek, de Plus, de Aldi, Lidl en de Appie. In de Schiedamse vestigingen troffen we geen roze muisjes aan. Uitverkocht, niet leverbaar. Ook al vermoeden we dat Aldi en Lidl de muisjes sowieso niet in het assortiment heeft. 

Er zijn al geluiden opgevangen van mensen die dachten dat zich een nieuw dieptepunt in de genderdiscussie voordoet. Maar nee, de reden van het ontbreken van de muisjes is veel banaler:  leveringsproblemen. Een woordvoerder van Kraft Heinz, het bedrijf dat het merk De Ruijter, de leverancier van de muisjes, ooit overnam, liet eerder weten dat ‘de tekorten te wijten zijn aan onderbrekingen in de toeleveringsketen’. In Utrecht schijnen de muisjes al weer volop gemaakt te worden, ondertussen, maar die producten hebben het nog niet tot de Schiedamse winkelschappen gebracht. 

De wit met roze muisjes worden sinds 1860 door De Ruijter geproduceerd. Het gaat om anijszaadjes met laagjes suiker eromheen. Pas na de geboorte van prinses Beatrix in 1938 werd het serveren van beschuit met muisjes bij een geboorte echt een landelijke traditie. 

De ouderen onder ons weten nog dat er ooit alleen maar roze muisjes waren, die dus ook goed genoeg waren om van te smullen als er een jongetje geboren was. Sinds midden jaren negentig zijn de blauwe muisjes pas in de maak. Dan moet het nu toch ook niet zo’n probleem zijn om blauwe muisjes te serveren als er een meisje geboren is...?! Of we beginnen een nieuwe traditie: ontbijtkoek met jam en chocoladevlokken, of appeltaart met pindakaas of zoiets.