Categorie├źn

Service

Voorstel voor verduurzamen gemeentelijke witgoedregeling

Voorstel voor verduurzamen gemeentelijke witgoedregeling
Politiek

Voorstel voor verduurzamen gemeentelijke witgoedregeling

  • Redactie
  • 01-05-2023
  • Politiek
Voorstel voor verduurzamen gemeentelijke witgoedregeling

SCHIEDAM - Groen Links-raadslid Serkan Kilickaya heeft vandaag een initiatiefvoorstel ingediend, waarin hij voorstelt om de gemeentelijke witgoedregeling te verduurzamen. “Met een voucher kunnen Schiedammers met een laag inkomen hun energieslurpende oude witgoed vervangen door een nieuw energiezuinig apparaat. Met het voorstel worden minstens twee vliegen in één klap geslagen. De energierekening gaat omlaag, net als de CO2-uitstoot,” zegt Kilickaya.

In het raadsvoorstel schrijft het Groen Links-raadslid: “Door het gebruik van oude en inefficiënte apparatuur kan het energieverbruik van een huishouden aanzienlijk toenemen, wat leidt tot hogere energiekosten en een grotere belasting van het milieu. Door te investeren in nieuwe en energiezuinige witgoedapparatuur kunnen huishoudens hun energieverbruik verminderen en zo hun energierekening verlagen. GroenLinks Schiedam stelt voor om de witgoedregeling te verduurzamen, om daarmee huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen bij de aanschaf van energiezuinige apparaten. De verduurzaamde witgoedregeling is een gerichte aanpak van energiearmoede. Schiedammers met een laag inkomen besparen met een energiezuiniger apparaat op hun energierekening. Zo’n energiezuinig apparaat kan, afhankelijk van de leeftijd van het exemplaar dat wordt vervangen, een huishouden jaarlijks zo’n 110 euro schelen op de energierekening. Daardoor blijft meer geld over voor andere belangrijke uitgaven. Ook helpt de regeling om te verduurzamen voor de mensen die dat niet zo snel kunnen, juist omdat ze een laag inkomen hebben.”

Na indiening van een initiatiefvoorstel heeft het college van burgemeester en wethouders vier weken de tijd om een reactie te geven. Na die vier weken wordt het voorstel geagendeerd voor de eerstvolgende raadsvergadering. De verwachting is volgens Groen Links daarom dat het initiatiefvoorstel van Kilickaya geagendeerd zal worden voor de raadsvergadering van 30 mei.