Categorie├źn

Service

Voorwaardelijk vrij na Coronafraude; lange taakstraf wacht

Voorwaardelijk vrij na Coronafraude; lange taakstraf wacht
Nieuws

Voorwaardelijk vrij na Coronafraude; lange taakstraf wacht

  • Redactie
  • 14-09-2022
  • Nieuws
Voorwaardelijk vrij na Coronafraude; lange taakstraf wacht


SCHIEDAM - De Schiedammer Hasan Y. is veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk. Omdat hij al drie maanden in voorarrest heeft gezeten, blijft hij na de uitspraak van de Dordtse rechter vandaag op vrije voeten.

Y. en zijn partner, Vlaardinger Shpend R., hebben gehandeld in valse Coronatoegangsbewijzen en -vaccinatiebewijzen, zo oordeelde de rechter. Ook de R. moet de maximale taakstraf uitzitten en kreeg een jaar de cel opgelegd, met negen maanden voorwaardelijk.

De rechters stelden dat opnieuw de cel ingaan niet nodig was. "Na hun arrestatie zijn ze eerlijk geweest en beide verdachten zijn nog jong en niet eerder met justitie in aanraking gekomen. De rechtbank vindt het dan te zwaar om ze nu terug te sturen naar de gevangenis’’, aldus het vonnis.

De rechter ging niet mee in de andere aanklachten van het Openbaar Ministerie omtrent de 28-jarige Y. De verdenking van witwassen werd door hem nietig verklaard. Ook van computervredebreuk valt Y. volgens de rechter niet te betichten, omdat er geen nauwe samenwerking is geweest bij het misbruiken van de computersystemen van de GGD. Het OM had twee jaar celstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Zij verschaften zo'n 130 mensen vervalste Coronatoegangsbewijzen- en vaccinatiebewijzen. Behalve de cel- en taakstraffen moeten de twee ook bedragen van ruim 26.000 en 28.000 euro terugbetalen. Die bedragen hadden zij met hun bedrog 'verdiend'.

Zie ook dit artikel.