Categorie├źn

Service

Vorming college Zuid-Holland terug bij af

Vorming college Zuid-Holland terug bij af
Politiek

Vorming college Zuid-Holland terug bij af

  • Redactie
  • 05-06-2019
  • Politiek
Vorming college Zuid-Holland terug bij af

De 55 Zuid-Hollandse statenleden op de dag van installatie


SCHIEDAM - De formatie van een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Den Haag is geklapt. De Christen Unie / SGP trok zich uit de gesprekken over vormging van een nieuw provinciaal bestuur terug.

De fractie met vijf statenleden zegt onvoldoende vertrouwen te hebben in de beoogde coalitiepartners om verder te kunnen onderhandelen.

Forum voor Democratie, VVD, CDA en Christen Unie / SGP voerden sinds ruim twee weken gesprekken om te kijken of zij echte onderhandelingen over een nieuwe college konden beginnen. Ruim een maand geleden vonden de andere drie partijen elkaar op hoofdpunten. Blijkbaar lukte het de christelijke statenleden niet om zich voldoende met dat voorgestelde beleid te vereenzelvigen.

De drie andere partijen stellen nu onder leiding van informateur Hans Wiegel verder te gaan, op zoek naar een andere partner, of meerdere partijen, die de drie aan een meerderheid wil(len) helpen. Ook de mogelijkheid van een minderheidscollege houdt Wiegel nog open.

Forum voor Democratie werd bij de Statenverkiezingen op 20 maart de grootste partij in Zuid-Holland met elf zetels, met de VVD als tweede met tien zetels. Het CDA telt vier zetels. Dat maakt 25 van de 55 zetels.

Zuid-Holland is de laatste provincie waarin Forum voor Democratie, nieuwkomer en grote verkiezingsoverwinnaar, nog deel uitmaakt van de gesprekken voor de vorming van een nieuw provinciebestuur. In geen enkel gevormd college is de partij aanwezig.