Categorieën

Service

Vriendschap belangrijker dan straf

Vriendschap belangrijker dan straf
Nieuws

Vriendschap belangrijker dan straf

  • Redactie
  • 28-07-2020
  • Nieuws
Vriendschap belangrijker dan straf

ZWOLLE – Het liep vandaag voor de Zwolse rechter heel anders dan verwacht: twee verdachten van drugshandel pleitten niet voor strafverlaging of -onthouding, maar wel voor het elkaar weer kunnen zien en spreken. Een van hen was Schiedammer Ersen A.

Het strafproces stond te boek als een grote zaak: de binnenstad van Zwolle had afgelopen jaar te maken met verschillende gewelddadige incidenten, die allemaal stamden uit oplopende conflicten in de drugsscene. Maar in plaats van een inkijkje in een bittere bende-oorlog bood het proces zicht op… vriendschap.

Ekrem C. (23) uit Zwolle is namelijk een ‘beste vriend’ van Ersen A.(25). Ze kennen elkaar al sinds hun vroege jeugd, vertelde C aan de rechter. De twee woonden samen in een huis in Overijsselse hoofdstad toen ze eind vorig jaar werden opgepakt met een grote lading drugs in huis.

Dat huis was een bende, het zag er niet uit, aldus een van de rechters. In hun woning lagen onder meer 1,78 gram coke, 55 xtc-pillen en 700 gram hasj. Er werd ook ruim dertienhonderd euro aan contanten gevonden.

C. en A. bekenden vandaag allebei schuld, aldus het verslag van de zitting in De Stentor. De twee gingen samen uit, kwamen in contact met drugs, gebruikten zelf meer en meer en raakten zo verzeild in het dealen. Niet op grote schaal, meer voor vrienden en kennissen die met hen meevierden in die tijd, zo stelden ze. A. vertelde de rechter hoe hun drugsgebruik een makkelijke uitweg leek in de moeilijke periode die ze doormaakten.

De Reclassering ziet de vriendschap tussen de twee helemaal niet als zo mooi en stelde een contactverbod voor beiden voor. De officier van justitie nam dat niet over. Zij eiste een gevangenisstraf van zes maanden tegen beiden, waarvan 154 dagen voorwaardelijk voor C. en 83 dagen voorwaardelijk voor A., met een proeftijd van twee jaar. De dagen die overblijven na aftrek van het voorwaardelijke deel, zaten de mannen al uit in voorarrest.

De twee toonden zich opgelucht over het uitblijvende contactverbod. C. stelde heel graag weer contact met zijn beste vriend te willen en A. wil dat ook. Al is het maar eens in de week even bellen. De officier stelde nog niet eerder te hebben vernomen van verdachten dat de gevangenis – waarin beide verdachten een tijdje vastzaten – voor hen zo lavend is geweest. A.: “Het klinkt misschien heel gek, maar de periode in de gevangenis is heel goed geweest voor mij. Tuurlijk, het is ook zwaar, maar ik heb er veel aan gehad.” Hij ging na zijn tijd in de gevangenis aan de slag via het uitzendbureau en ging in Schiedam bij zijn zus wonen.