Categorie├źn

Service

VST doet slechte zaken tegen nummer drie

VST doet slechte zaken tegen nummer drie
Sport

VST doet slechte zaken tegen nummer drie

  • Redactie
  • 20-01-2019
  • Sport
VST doet slechte zaken tegen nummer drie

Thomy Mbongo en Anatoli Gantwarg namens VST aan het werk; foto's: VST


SCHIEDAM - De Schiedamse dammers van VST speelden vanmiddag gelijk tegen Culemborg, hebben daarmee nu twee verliespunten meer dan de koploper in de competitie, maar houden de kansen op de titel in eigen hand.

Komende speelronde moet Van Stigt Thans nu winnen van koploper Hijken om dit team nog te achterhalen. Daarna zou dan, net als vorig jaar, een barrage gespeeld worden. Hijken komt zaterdag 2 februari naar Schiedam voor die beslissende wedstrijd.

Nummer drie Culemborg trad zaterdag aan op volle sterkte. Internationaal grootmeester Pim Meurs en internationaal meester Pieter Steilen vervingen de zwakke plekken in de basis: Ebbo de Jong en John van den Borst. Daardoor waren er slechts op enkele borden kansen. Het werden uiteindelijk tien zwaarbevochten remises. Anton van Berkel kwam daarbij (helaas) in het blauw (= 'n opmerkelijk uitslag), omdat hij de jeugdspeler Simon Harmsma niet wist te overmeesteren. Hij wilde te snel teveel en mocht later zelfs blij zijn met het punt.

Het tweede heeft als typisch Schiedams team de reputatie onmogelijke wedstrijden te kunnen winnen. Tegen Huissen kwam daar echter niet veel van terecht. De enige, die zich aan de malaise onttrok was jeugdwereldkampioen Emre Hageman. Deze bereikte een blauwe score door internationaal meester Wouter Ludwig dol te draaien in een ware wildwest partij en er een winnende dam uit te halen. Om directe degradatie van het tweede te vermijden is nog een extra puntje gewenst. Dat moet dan komen van de volgende wedstrijd tegen Culemborg, want in de laatste wedstrijd tegen Hijken zou wel een heel groot wonder nodig zijn om zelfs maar in de buurt van een gelijkspel te komen.

De competitie heeft een bijzonder rommelig verloop. De wedstrijd Witte van Moort - Hijken werd niet gespeeld op 5 januari, omdat de helft van het team van Hijken betrokken was bij de match om de wereldtitel. Tegenstander Witte van Moort wilde de wedstrijd verplaatsen naar 12 januari. Echter op dat moment vond de laatste normale partij van de match plaats, die door Roel Boomstra een dag later gewonnen werd. Het is nu volstrekt onduidelijk of en wanneer deze wedstrijd gespeeld gaat worden. Hetzelfde geldt voor de degradatiewedstrijd tussen Tilburg en Lunteren. Zolang die wedstrijden niet zijn gespeeld, weet niemand van de andere ploegen waar hij aan toe is.