Categorieën

Service

VST met overwinning op Damlust naar plek twee

VST met overwinning op Damlust naar plek twee
Sport

VST met overwinning op Damlust naar plek twee

  • Redactie
  • 05-01-2020
  • Sport
VST met overwinning op Damlust naar plek twee

Casper Remeijer (r) met zwart wint van Sven Winkel


DAMMEN - Tijdens de zevende ronde van de nationale damcompetitie nam Van Stigt Thans de tweede plek over door een ruime 14-6 overwinning op Damlust.

Concurrent Culemborg boekte 'slechts' een 12-8 overwinning op Constant-Charlois en heeft nu een bordpunt minder. Hijken blijft aan de leiding met een degelijke 13-7 overwinning op degradatiekandidaat Arnhem. Zowel onder- als bovenaan de ranglijst zijn de kaarten geschud. Hoogeveen, Arnhem en Dammers uit Oost staan op kansloze achterstand en gaan degraderen. Hijken, Culemborg en Schiedam strijden om het kampioenschap. De overige zes ploegen spelen verder voor spek en bonen.

De wedstrijd tegen Damlust werd door Schiedam met enige zorg tegemoetgezien. Vorig jaar werd in Gouda ernstig puntverlies geleden. Dat mocht geen tweede maal gebeuren. Damlust verkeerde toen in degradatienood. Nu waren ze al vrijwel veilig. Dat maakt verschil. Iedereen mocht bij hen voor de eigen kansen spelen. Dat resulteerde tegen de geconcentreerd spelende Schiedammers in veel strijd. Een werd er gewonnen; vijf partijen gingen verloren en sommige remises vielen in de categorie 'wonder'. Het sleutelwoord is concentratie.

Anatoli Gantwarg moest tegen een van de sterkste Goudse spelers, André Venema. In de partij mocht Gantwarg alles doen wat hij wilde en stond na de opening zo goed, dat winst een kwestie van tijd was. Bij het eerste het beste valletje mocht hij de punten oprapen; na een uurtje liep hij werkloos door de speelzaal. Daar ging het volgens de tafel van twee. Jitse Slump plaatste een bekend schijnoffer. De tegenstander kende het niet, sloeg verkeerd en gaf daarna met een bord vol stukken op. Ron Heusdens speelde een kenmerkende grootmeesteropening. Zijn tegenstander sloeg op de vlucht en had alleen nog een enorme verzameling passieve randstukken. Eventjes liet de Schiedammer de teugels varen om daarna af te wikkelen naar een voor zijn tegenstander kansloos eindspel.

Na een intermezzo van twee remises ging de score naar 10-2 via een overwinning van grootmeester Vadim Virny op Teun de Krol, een sterke 1300-speler. Deze kreeg vanuit een normale flankspelopening gaandeweg een steeds kreupeler positie. De Oekraïner liep voor een stuk dwars door het centrum naar dam en kreeg de hand. Casper Remeijer is bezig aan een zeer goed seizoen. Inmiddels is de 1400 ELO-puntengrens gepasseerd. Hij mocht tegen Sven Winkel, die voorheen nog voor Schiedam heeft gespeeld. In zijn hoogtijdagen had deze 1475 ELO. Dat is inmiddels afgezakt naar 1405. Toch is de wijze, waarop hij van het bord werd gezet indrukwekkend.

Het tweede glijdt in een fauteuil naar het kampioenschap. Ze staan vier punten los van de rest van het veld. Andermaal werd met grote cijfers gewonnen van een degradatiekandidaat (15-5). Het werden zes overwinningen tegenover een ongelukkige nederlaag van Guido van den Berg, die volgens eigen zeggen misgreep in gewonnen stelling. Christian Niami, Geert Prinsen, Hans Lansbergen, Thomy Mbongo, Walter Thoen en Waldo Aliar waren de winnaars.