Categorieën

Service

Waargebeurde fictie gepresenteerd in Schiedam

Waargebeurde fictie gepresenteerd in Schiedam
Uit

Waargebeurde fictie gepresenteerd in Schiedam

  • Redactie
  • 06-12-2020
  • Uit
Waargebeurde fictie gepresenteerd in Schiedam

SCHIEDAM – Anders zijn dan anderen en daarom het onderspit delven. Het thema is tijdloos, en toch vond Josua Ossendrijver het een goede zaak er het centrale thema van zijn boek van te maken. Dat boek Vlucht verscheen enkele weken geleden; Ossendrijver is vandaag te gast bij boekhandel Post Scriptum om lezers te ontmoeten.

Tien jaar geleden kwam Ossendrijver er achter dat hij ook ‘anders’ was. Anders dan hijzelf altijd had gedacht. Niet Klaas Slegt, zoals er toen in zijn paspoort stond,. Het was de naam die zijn pleegouders hem gaven. Klaas bleek geboren op een onderduikadres in Rotterdam. Direct na zijn geboorte in 1943 werd hij elders ondergebracht en door zijn pleegouders aangegeven, als Klaas Slegt dus.

Pas 67 jaar later kwam het oorlogskind daar achter. Het zette zijn leven op zijn kop. Zo zeer dat hij besloot zichzelf een nieuwe naam aan te meten: Josua Ossendrijver. Het gaf hem ook stof tot meerdere boeken: behalve Vlucht is de tegenwoordige Schiedammer auteur van de autobiografie Verdoezeld Verleden en de roman Broos Rood.

Vlucht gaat over de zoektocht naar veiligheid en geborgenheid. Ossendrijver, in zijn ‘vorige’ leven onderwijzer en schooldirecteur, noemt zijn werk een ‘waargebeurd fictief verhaal’: de personages Rosa, Maher, Michael en Willem zijn creaties, het decor voor hun ervaringen zijn werkelijke gebeurtenissen. Zo probeert Rosa nazi-Duitsland te ontvluchten, is Maher op de vlucht voor IS, verleent Michael op Kos hulp aan bootvluchtelingen en Willem vlucht eigenlijk vooral voor zichzelf.

Ossendrijver is vanaf een uur vanmiddag bij de boekwinkel in de Hof van Spaland.