Categorie├źn

Service

Wachten in de hitte op de A20

Wachten in de hitte op de A20
Nieuws

Wachten in de hitte op de A20

  • Redactie
  • 03-08-2022
  • Nieuws
Wachten in de hitte op de A20

De weggebruikers stonden precies tijdens het in werking gestelde hitteprotocol van Rijkswaterstaat in de file; foto: Rijkswaterstaat


SCHIEDAM - Het was vanmiddag flink heet voor automobilisten die net na het middaguur stonden te wachten in een file op de A20. Bij Delfshaven was een ongeluk gebeurd en daardoor was er richting Hoek van Holland ongeveer een half uur vertraging vanwege twee dichte rijstroken.

De weggebruikers stonden precies tijdens het in werking gestelde hitteprotocol van Rijkswaterstaat in de file. Bij extreme warmte, zoals vandaag, neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans - zeventig procent of meer - op temperaturen van dertig graden of hoger.

Als Rijkwaterstaat een melding binnenkrijgt, schakelt ze meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt. Zoals een tankstation of parkeerplaats. "Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan," meldt Rijkswaterstaat. "Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de vijftig graden. We adviseren automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee. Neem een paraplu mee in de auto, die als parasol gebruikt kan worden."