Categorieën

Service

Wat gaat Jos doen vandaag?

Wat gaat Jos doen vandaag?
Sport

Wat gaat Jos doen vandaag?

  • Redactie
  • 01-07-2017
  • Sport
Wat gaat Jos doen vandaag?

Van Emden, vol verwondering na zijn zege in de tijdrit in Milaan; foto: Joris Knapen

Laatste nieuws: Jos van Emden is zevende geworden in de tijdrit, op vijftien seconden van winnaar Geraint Thomas.

DÜSSELDORF - Wordt het vandaag - opnieuw - de dag van Jos van Emden? De tijdrijder, met roots in Schiedam, is vandaag een van de favorieten voor winst in de openingsrit van de Tour de France.

Dat is een tijdrit over veertien kilometer, in Düsseldorf. Het parcours in de Duitse stad is volledig vlak en heet wel wat weg van de openingstijdrit van de Tour van 2015 in Utrecht. Daarin werd Van Emden vijfde. Die tijdrit werd gewonnen door de Australiër Rohan Dennis, maar die is er vandaag niet bij. Datzelfde geldt voor Fabian Cancellara en Tom Dumoelin, die in Utrecht respectievelijk derde en vierde werden. Alleen de Duitser Tony Martin, toen tweede, doet van die top vijf wel mee en wordt dan ook gezien als de grootste concurrent van Van Emden.

Andere hardrijders die de lange sprint meer dan goed aankunnen zijn volgens de kenners Jasha Sütterlin, ook uit Duitsland, de Sloveen Primož Roglič, ploeggenoot van Van Emden bij Lotto-Jumbo, de Zwitser Stefan Küng en de Wit-Rus Vasil Kiryienka. Verder zullen natuurlijk ook de klassementsrenners alles uit de kast gooien in de straten van Düsseldorf. Van hen zijn Ritchie Porte en Chris Froome de beste tijdrijders.

Van Emden kijkt Schedams nuchter tegen zijn kansen op een etappezege aan. Hij was de grote ster in de laatste tijdrit in de Giro, nu zo'n vijf weken geleden in Milaan. Die 'tappa' , de laatste van de ronde, waarin Tom Dumoulin zijn eindzege veilig stelde, won Van Emden. Vorig jaar was hij in Apeldoorn ook al kanshebber voor winst in de openingstijdrit van de Giro. “Ik vond dat ik nog niets bewezen had en was daar ook vijftien seconden langzamer dan de winnaar. Nu begrijp ik dat er meer wordt verwacht”, gaf Van Emden toe op het persmoment voorafgaand aan deze Tour.

De omstandigheden zijn echter anders dan eind mei. Van Emden zou in eerste instantie de Tour niet rijden. Zijn voorbereiding is dan ook niet de ideale. Bovendien is een lange tijdrit op de laatste dag een heel andere dan een korte op de eerste. "Ik ben nog helemaal niet zo met deze tijdrit beziggeweest", zegt Van Emden er zelf over. Zijn vertrouwen in een goede afloop is niet heel groot, maar de renner, van 18 februari 1985 te Schiedam, is oud en wijs genoeg om te weten dat zijn gevoel niet altijd zaligmakend is.

Maar voor Van Emden is vandaag de beste kans op een ritzege. Van de tien profzeges die hij op zijn palmares heeft staan, waren er zeven in een tijdrit. Vijf daarvan waren korter dan vijftien kilometer. “Voor de Tour is dit mijn kans en ik wil die heel graag pakken”, zei hij tegen de NOS.

De eerste renner vertrekt vandaag om kwart over drie vanaf de oostoever van de Rijn. Even voor zevenen, als Chris Froome als alles goed is als laatste finisht, weet Van Emden waar hij aan toe is. Mooi detail: de eindstreep is vandaag getrokken op de Rotterdammer Straße.