Categorieën

Service

Weinig kans op Kerstmis in de kerk

Weinig kans op Kerstmis in de kerk
Gezond

Weinig kans op Kerstmis in de kerk

  • Redactie
  • 21-12-2021
  • Gezond
Weinig kans op Kerstmis in de kerk

Laatste nieuws: De parochie maakt bekend dat voor het fysiek bijwonen van de vieren aanmelden nodig is. 

Op You Tube-kanaal van de parochie zijn vieringen te volgen om 19.00 uur (een gezinsviering vanuit de Pax Christikerk in Vlaardingen), om 20.30 uur (kerstnachtmis vanuit de Liduinabasiliek) en om 21.00 uur (kerstnachtmissen vanuit de Lucaskerk in Vlaardingen en vanuit de Andreas Petrus en Pauluskerk in Maassluis). Ook de vieringen op Eerste en Tweede Kerstdag om 10.00 uur vanuit de Liduinabasiliek worden live gestreamd.


SCHIEDAM - Wie vrijdag of zaterdag naar de kerk wil om Kerstmis te vieren zal moeite moeten doen en waarschijnlijk achter het net vissen. In ieder geval waar het de Schiedamse katholieke kerken betreft.

De bisschoppen van Nederland laten weten dat de kerken toegang tot de vieringen verder zullen beperken naar aanleiding van de aangescherpte bepalingen van het kabinet. "Begin december werden al de publieke vieringen na 17.00 uur geschrapt en daarmee ook alle publieke kerstnachtvieringen, om zo op kerstavond een massale beweging van kerkgangers te voorkomen. Nu kondigen de bisschoppen aan dat bij de publieke vieringen voor 17.00 uur nog slechts vijftig aanwezigen mogen zijn."

Parochies wordt door de bisschoppen verzocht 'weer te werken met een reserveringssysteem en alle bestaande maatregelen blijven van kracht'. Dat geldt voor de anderhalve meterregel, de verplichting tot het dragen van een mondkapje bij verplaatsingen en de basisregels op het gebied van hygiëne, ventilatie en thuisblijven bij klachten. "Wat betreft het zingen gaan de bisschoppen terug naar de eerdere maatregel van voorzang door één cantor of maximaal vier zangers."

De twee Schiedamse rk-kerken werken nu uit hoe zij een en ander vorm gaan geven.

Mocht kerkgang er niet in zitten, dan hebben de bisschoppen nog wel een idee voor het doorbrengen van de kerstdagen: "Laten we zorg hebben voor onze naasten en dit zorgvuldig doen in solidariteit met de hele samenleving." Kerstmis vieren kan volgens de verklaring van de bisschoppen ook door thuis via tv of internet een viering te volgen.