Categorieën

Service

Wel of niet gaan feesten?

Wel of niet gaan feesten?
Gezond

Wel of niet gaan feesten?

  • Nicolette van Veen
  • 21-02-2024
  • Gezond
Wel of niet gaan feesten?


COLUMN - 'Ik pas' is een campagne die op 1 januari begon, bedoeld om mensen aan te zetten minder of niet te drinken. Bewust omgaan met alcohol, daar gaat het om. Nicolette van Veen woont in Schiedam-Centrum en 'past'. Zij zette haar ervaringen op papier (zoek hierboven in het zoekvenster onder 'Nicolette'). Nu is het al dik februari, en ze besloot voorlopig van de drank af te blijven.

De carnavalsperiode is voorbij. Nu heb ik als Schiedammer niet zo heel veel met carnaval. Maar ik ken aardig wat Brabanders en die waren echt dagen niet bereikbaar. Ze zijn volledig onder water of beter gezegd onder de rivieren. 

Bestaat een sober carnaval?
Inmiddels heb ik de eerste Brabantse collega weer gesproken op kantoor. Nog een beetje brak van het feesten en met een schorre stem. 'Jij drinkt nog steeds niet?', is de vraag. Nee ik heb nog steeds geen druppel op. 'Knap hoor!', zegt de collega, 'dat zou mij niet lukken'. Nee natuurlijk niet, want carnaval zonder alcohol is… ja wat is dat eigenlijk?

Er ontstaat een mooie discussie. Is carnaval leuk zonder dronken te worden? Kan dat? Carnaval associeer je direct met alcohol. Dus wat blijft er over als je dat wegneemt. Dan kom je op de vraag: wat maakt carnaval leuk? Gaat het om het verkleden? Om het hossen en meelallen? Of om de goede gesprekken met je dronken vrienden? Dat laatste zeker niet. Zijn er mensen die carnaval vieren zonder drank? Mijn collega moet de eerste nog tegenkomen.   

Toch zou verkleden en meezingen met carnavalskrakers leuk genoeg moeten zijn, maar dat is niet waar de meeste carnavalvierders aan denken.

Als Schiedammers hebben wij natuurlijk de Brandersfeesten! Is dat een leuk feest zonder alcohol op? Als ik mijn sobere leven doorzet tot aan dat de brandersfeesten dit jaar, wordt het wel een ander feestje dan anders. Ik ga altijd naar Vis op het water. En tussen het voorgerecht en de soep sta ik - net als iedereen - ook op de banken mee te hossen. Iedereen heeft dan een blik van 'What happens at Sjiek, stays at Sjiek'. Dus ik ga niks méér zeggen.  

Vis op het water of vis op het droge?   
Maar dan toch de vraag: is Vis op het water leuk zonder de wijn of het bier? Wat blijft er over? Lekker eten en leuke muziek en een heleboel drinkende mensen. Tot het voorgerecht kun je nog wel een leuk gesprek voeren, maar dat is daarna niet echt mogelijk. Natuurlijk kan ik best een drankje nemen, maar dronken worden en de volgende dag een kater hebben: nee daar heb ik echt geen zin in.   

Dus dat wordt vis op het droge. Want al zou ik ook zonder alcohol lekker los kunnen gaan, ik voel me niet meer fijn tussen allemaal dronken mensen. Het worden dan geen Brandersfeesten voor mij. Sterker nog, ik denk dat ik me of moet opsluiten in mijn huis of een weekendje weg moet boeken. Want we wonen midden in het centrum en aan de Brandersfeesten valt dan ook niet te ontkomen. Is dat erg, moeten vluchten? Nee absoluut niet! Want een serie op Netflix bingen is minstens zo leuk als wijn bingen. 

Intussen blijven we lekker dansen!
Wat blijft er dan nog over aan feestjes? Ik ben gek op dansen en ga ook regelmatig naar dansfeestjes. Lekker dansen op goeie muziek, dat wil ik graag blijven doen. Nog leuker zou een ochtend-rave zijn!

Sober leven is inmiddels een kleine trend aan het worden. Ochtend-raves zijn een andere trend. Dat zijn dansfeesten in de ochtend, overgewaaid vanuit de VS. Lekker twee uur swingen voordat je naar je werk gaat of voordat het weekend begint. No way dat daar alcohol bij komt kijken, want de basis voor deze raves is een gezonde lifestyle. In Nederland zul je voor deze feesten nog naar Amsterdam moeten, maar ik kan niet wachten op de eerste Schiedamse ochtend-rave! Wie danst er met me mee? Als er veel animo is, valt er best iets te regelen.