Categorieën

Service

Wereldchocoladestad

Wereldchocoladestad
Winkelen

Wereldchocoladestad

  • Han van der Horst
  • 30-06-2024
  • Winkelen
Wereldchocoladestad

COLUMN - Wie net als Sjakie droomt van een carrière in de chocoladefabriek, kan bij De Bonte Koe terecht. De vraag naar het nieuwste product, de Kunefe-reep, is zo groot dat er om te beginnen ruimte is voor vijf nieuwe collega´s. En je weet nooit hoe het verder uit de hand loopt.

Dit succes is onverwacht. De chocolatiers dachten dat zij met gebruikmaking van pistache en een speciaal Turks bladerdeeg iets leuks konden maken dat zijn weg wel zou vinden naar de klanten in onze multiculturele stad, maar dat het zo´n doorslaand succes was, had niemand kunnen vermoeden. En evenmin dat steeds meer smikkelaars niet meer zonder dit Schiedamse product kunnen. Op deze manier wordt De Bonte Koe nog een wereldbedrijf.

De gang van zaken doet denken aan wat Nolet een halve eeuw geleden of zo overkwam. Dat was een klein familiebedrijf met een aantal merken die aftrek vonden onder een trouw maar slinkend publiek. Toen Carel Nolet sr. het stokje van de aftredende generatie overnam, ontwikkelde hij nieuwe producten waaronder Nolet-wodka, dat letterlijk een wereldproduct werd. De rest is geschiedenis. Die kun je aanschouwen op de Hoofdstraat, waarvan de hele kant aan de Buitenhaven inmiddels onderdeel uitmaakt van de distilleerderij én aan het pakhuis daar recht tegenover aan de andere kant van het water, waar de productie wordt opgeslagen om door te worden gevoerd naar de hele wereld. 

Het lijkt wel of De Bonte Koe momenteel iets dergelijks beleeft. Ze zijn op een product gestoten dat Schiedam – als alles goed gaat – ook op het gebied van chocolade internationaal beroemd maakt. 

Tenzij De Bonte Koe bezwijkt voor de verleiding naar elders te verkassen en het Schiedamse honk te verlaten. Dat heeft destijds distilleerderij Dirkzwager ook gedaan. Het trok zich van zijn Schiedamse wortels in het oude Branderskwartier los en verdween naar Tilburg. Daarna ging het fout. Het faillisementsnummer van de Koninklijke Distilleerderij M. Dirkzwager BV is C/02/16/344 F.

Bedrijven die de vaderlijke grond verlaten, raken verweesd. Ze vergeten hun karakter en kennen geen grenzen meer. Dirkzwager ging voor ongebreidelde groei in alle richtingen tot op een dag het bankroet kwam omdat tegenover de onsamenhangende bedrijvenketen te weinig inkomsten stonden. Als je alles wil, houd je uiteindelijk niets over. 

Bij Nolet is vastgelegd dat de productie te allen tijde in Schiedam zal plaatsvinden. Het familiebedrijf is hier. Het hoort hier. Het haalt zijn inspiratie uit Schiedam. 

De Bonte Koe staat een grote toekomst te wachten, als het maar blijft en zo van Schiedam een wereldchocoladestad maakt. Wat zal meester chocolatier Gerard Verhulsdonk trots zijn als hij vanuit de hemel neerkijkt op de Lange Haven en de Hoogstraat waar De Bonte Koe zijn lessen nog steeds dagelijks ter harte neemt.