Categorieën

Service

Werk aan Hoogstraat uitgesteld

Werk aan Hoogstraat uitgesteld
Winkelen

Werk aan Hoogstraat uitgesteld

  • Redactie
  • 27-08-2022
  • Winkelen
Werk aan Hoogstraat uitgesteld

Beeld van de plannen uit 2018


SCHIEDAM - Het mag nauwelijks nieuws heten; het werk aan de Hoogstraat is uitgesteld.

“Wij hopen dit jaar nog te kunnen starten met het uitvoeren van fase 1”, meldt de gemeente. Fase 1 staat voor het vervangen van de openbare verlichting op de winkelstraat. Eerder was aangegeven dat het werk voor de zomer zou beginnen.

Allerhande factoren zaten die planning in de weg, zo legt de gemeente in een nieuwsbrief aan bewoners en winkeliers in en om de straat uit. Eigenaren van woningen met wie het gesprek over het aanbrengen van armaturen op hun woning stokt, bouwtechnisch onderzoek dat meer tijd vergt dan gedacht en de omgevingsvergunning die op zich laat wachten, zitten een start van het werk in de weg.

In plaats van op lantarenpalen komt de straatverlichting op de Hoogstraat te hangen aan armaturen aan de gevels. In het project worden waar nodig ook de spankabels vervangen waaraan feestverlichting kan worden opgehangen. De gemeente wilde het eigendom van de armaturen via de notaris vast laten leggen, maar daarop kwamen veel bezwaren. “Eigenaren vonden deze aanpak ingewikkeld en omslachtig”, aldus de gemeente. “Daarom kiezen we nu voor een andere aanpak op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).” 

Verder maakt aannemer PCO Infra berekeningen van de ophangconstructie van de armaturen. “Dit doet de aannemer met bouwkundige tekeningen uit het archief en door een bouwtechnisch intern- en extern onderzoek van alle panden waar we een armatuur plaatsen. Dit onderzoek vraagt om zorgvuldigheid en kost meer tijd dan verwacht”, aldus de briefing.

Verder zorgt het feit dat nogal wat panden op de Hoogstraat een monumentale status hebben en een beschermd stadsgezicht zijn voor beperkingen in de mogelijkheden om aanpassingen te doen. De benodigde omgevingsvergunning kost tijd, want kan pas worden aangevraagd als het bouwtechnisch onderzoek is afgerond, zo geeft de gemeente aan.

Het project Hoogstraat Plus loopt sinds 2017. Doel was de levendigheid op de belangrijkste winkelstraat van de stad te vergroten door een aantrekkelijke nieuwe inrichting van het openbaar gebied (zie dit artikel). In het voorjaar 2020 besloot B&W wegens oplopende kosten de ambities drastisch terug te schroeven, zie hier. Fase 2 van het project betreft groot onderhoud aan de bestrating.