Categorieën

Service

Werkloosheid in Schiedam op laagste punt in lange tijd

Werkloosheid in Schiedam op laagste punt in lange tijd
Nieuws

Werkloosheid in Schiedam op laagste punt in lange tijd

  • Redactie
  • 06-08-2023
  • Nieuws
Werkloosheid in Schiedam op laagste punt in lange tijd

SCHIEDAM - De werkloosheid onder Schiedammers heeft na de Coronapandemie zijn dalende lijn weer ingezet. In 2021 was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 5,2 procent van de Schiedammers zonder betaald werk terwijl dat wel gewenst werd. In 2020 was dat percentage nog 5,8.

Over langere termijn daalt de werkloosheid in de stad, net zoals in heel Nederland. Vergrijzing en economische groei maken dat er blijvend grote behoefte blijft aan werknemers, over het algemeen meer dan dat er mensen op zoek zijn naar werk. Toch blijven er altijd mensen werkloos: op weg van de ene baan naar de andere, of door omstandigheden.

In 2014 was de werkloosheid in Schiedam nog boven de tien procent, 10,5 om precies te zijn. In de jaren nadien daalde het aantal Schiedammers zonder werk jaar op jaar, tot 5,4 procent in 2019. In het eerste Coronajaar liep de werkloosheid op, maar is dus ondertussen op de weg retour. Daarmee ligt de werkloosheid op het laagste punt sinds het CBS met het specifiek per gemeente vaststellen ervan begon in 2013.

Over 2021 kwam de werkloosheid onder Vlaardingers uit op 4,7 procent, in Delft op 5,9% en in Rotterdam op 7,3%. Daarmee is Rotterdam ook direct de gemeente met de hoogste werkloosheid van Nederland. Voor Amsterdam houdt het CBS de werkloosheid op 6,6 procent, voor Den Haag op 6,2% en in Groningen op zes procent. Arnhem met 5,9%, Vaals met 5,8%, Almere met 5,7%, Leeuwarden met 5,6% Nijmegen met 5,4% liggen ook nog boven het niveau van Schiedam, maar praktisch alle andere Nederlands gemeente scoren met de werkloosheid lager.

In Lansingerland is de werkloosheid volgens het laatste bekende cijfer van het CBS 3,4 procent, in Westland drie procent, op Goeree-Overflakkee en in Midden-Delfland 2,8%