Categorieën

Service

Werkonderbreking bij Stroomopwaarts op 15 mei

Werkonderbreking bij Stroomopwaarts op 15 mei
Nieuws

Werkonderbreking bij Stroomopwaarts op 15 mei

  • Redactie
  • 10-05-2023
  • Nieuws
Werkonderbreking bij Stroomopwaarts op 15 mei

SCHIEDAM - Vakbond CNV Overheid organiseert in samenspraak met Stroomopwaarts en FNV een korte werkonderbreking bij de Maassluise vestiging van het werkleerbedrijf. Dat gebeurt op maandagmiddag 15 mei.

Doel is om aandacht te vragen voor de nijpende financiële positie van de werknemers die vallen onder de cao’s Sociale Werkvoorziening (SW) en Aan de Slag (ADS). CNV maakt zich grote zorgen over de toekomst van de sociale werkbedrijven en over de ongeveer honderdduizend medewerkers die daar werken, nu het niet lukt om de huidige cao’s open te breken.
 
Inzet is een loonstijging met 10,15 procent. "Zo blijft de koopkracht van alle medewerkers in stand en loopt het loongebouw in de SW en ADS niet onder water", aldus de vakbond. Ook wil CNV een aanpassing van de reiskostenvergoeding aan de hogere brandstofkosten. "Dat betekent een verhoging van € 0,10 naar € 0,21 per kilometer. Lokaal heeft Stroomopwaarts de reiskostenvergoeding voor de betreffende groep werknemers al gelijkgetrokken met die van de gemeenteambtenaren, naar € 0,21 per kilometer."
 
De initiatiefnemers van de werkonderbreking vragen de lokale en landelijke politiek om 'alles te doen om een inflatiereparatie voor deze mensen mogelijk te maken'. De huidige cao ADS loopt nog tot eind 2023, de cao SW zelfs tot eind 2025. Zonder tussentijds ingrijpen blijft een loonsverhoging dus nog jaren uit.
 
Wethouder Sjoerd Kuiper van de gemeente Maassluis kent schrijnende verhalen van mensen die niet in staat zijn om hun boodschappen te betalen. "Dat vinden we onrechtvaardig. Juist deze groep mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt hard geraakt door de hoge inflatie en de extreem gestegen prijzen voor energie", aldus Kuiper. "De prijs in de supermarkt en aan de pomp is voor iedereen hetzelfde, maar drukt zwaarder bij wie het niet breed heeft."

Volgens Stroomopwaarts-directeur Nicole van der Wekken leidt de gang van zaken ook tot scheve gezichten. "Om zich heen zien onze mensen dat er loonsverhogingen van tien tot dertien procent worden toegekend. Ook aan 'gewone' gemeenteambtenaren." De groep medewerkers van Stroomopwaarts die onder de cao’s SW en ADS vallen, voelen zich daardoor volgens de Stroomopwaarts-directeur 'in de kou gezet'. "Vaak werken zij samen met ambtenaren en het is bijzonder wrang dat de één dan wel een loonsverhoging krijgt en de ander niet.”

In de werkleerbedrijven werken mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap niet onder normale omstandigheden kunnen werken. Voor een groot deel van hen geldt de cao Sociale Werkvoorziening. De Cao Aan de Slag geldt voor mensen met een arbeidsbeperking die onder de werking van de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen, met behulp van subsidie werken (loonkostensubsidie) of werken in een veilige, aangepaste omgeving (beschut werk).

CNV Overheid heeft bij deze werkonderbreking ook wethouders van omliggende gemeenten en leden van de Tweede Kamer uitgenodigd om rechtstreeks van de mensen die in het sociaal werkbedrijf werken te horen wat deze situatie voor hen betekent. CNV Overheid bestuurder Nico Foppen: “Wij roepen de lokale en landelijke politiek op om al het mogelijke te doen om de doelgroep tegemoet te komen en om invloed binnen de VNG en bij de Rijksoverheid aan te wenden om verbetering in de positie van werknemers en de bedrijven te bewerkstelligen.”

PS. Dit artikel is na eerste plaatsing gewijzigd.

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →