Categorie├źn

Service

Wethouder relaxt: Schiedams miljoenengat omgezet in plus

Wethouder relaxt: Schiedams miljoenengat omgezet in plus
Politiek

Wethouder relaxt: Schiedams miljoenengat omgezet in plus

  • Redactie
  • 08-10-2021
  • Politiek
Wethouder relaxt: Schiedams miljoenengat omgezet in plus

SCHIEDAM - Wethouder Duncan Ruseler slaapt een stuk rustiger dezer dagen. Hij gaat over de financiën van de stad en had wel degelijk slapeloze nachten, zo ergens in juni, juli, toen de Zomernota werd samengesteld en doorgerekend. 

Onder de streep in het document stond een tekort van twee miljoen euro. De Zomernota gaat over de prioriteiten die in Schiedam politiek worden gelegd en de gevolgen daarvan voor de begroting van het jaar daarop. Er waren nog geen noodzakelijke bezuinigingen in doorgevoerd, want de gemeenteraad had aangegeven het daarover pas bij de behandeling van de begroting te willen hebben. “Als je door je oogharen naar de begroting keek, zag je een tekort van 3,5 miljoen”, aldus Ruseler vanmorgen in een toelichting. 

Maar het college van burgemeester & wethouders presteert nu een begroting zonder tekort, maar met een klein overschot, van 1,1 miljoen euro. Dit op een begroting waar ongeveer 347 miljoen euro ‘doorheen’ gaat. 

Dat is volgens burgemeester Cor Lamers mogelijk geworden door ‘scherp te laveren’. “Er hebben in deze begroting 2022 best wel dingen ter discussie gestaan, maar er zijn geen posten met miljoenen of tonnen bezuinigingen. We presenteren een nette en solide begroting.”

Een belangrijk element daarin zijn de woonlasten, die ‘vrijwel gelijk’ blijven. “We voeren slechts een trendmatige verhoging door.” Het schrappen van de hondenbelasting, sinds jaar en dag een door sommige politieke fracties sterk beleden prioriteit, kan doorgaan: in vier opeenvolgende jaren wordt steeds een kwart van de kosten geschrapt, zodat in 2025 geen hondenbelasting meer wordt opgelegd en betaald.

De begroting voor het komend jaar kreeg van het college de titel ‘Verantwoord verder’ mee. ‘Om aan te geven dat we het schip zo netjes mogelijk achterlaten en overgeven aan de volgende kapitein”, aldus Lamers. Deze voorliggende begroting is de laatste van het huidige college.

“Hier kan Schiedam mee verder”, aldus Lamers. “We zijn niet bezig geweest om schepen achter ons te verbranden. Sterker nog: we hebben verschillende onderzoeksopdrachten de laatste anderhalf jaar voltooid met als doel onze financiën nog beter op orde te krijgen. We laten de boel zodanig achter dat we kunnen zeggen dat we over het goeie toekomstbeeld beschikken.”

Hoe het nu toch komt dat het lek boven is, de wal het schip niet keert, de financiële huishouding van de stad weer op koers is? Dan moet toch vooral gewezen worden op zo ongeveer de grootste hoofdbreker van het college in de afgelopen jaren: de jeugdzorg. De kosten daarvan lopen hard op sinds de deregulering die de verantwoordelijkheid hiervoor, ook financieel, bij de gemeenten legde. Dusdanig dat het rijk nu ook heeft ingezien dat het zo niet verder kan (bibliotheken of zwembaden sluiten om deze zorg te kunnen blijven betalen bijvoorbeeld): er kwam een bijdrage van 1,3 miljard van het rijk, eenmalig. Schiedam kan rekenen op miljoenen daarvan. En die maken dat Ruseler kan zeggen dezer dagen ‘weer heel relaxt naar bed te gaan’.