Categorie├źn

Service

WJD-kruis doet Schiedam aan

WJD-kruis doet Schiedam aan
Gezond

WJD-kruis doet Schiedam aan

  • Redactie
  • 24-10-2022
  • Gezond
WJD-kruis doet Schiedam aan

SCHIEDAM - Een groot houten kruis, op weg naar Lissabon, kwam gisteren langs in Schiedam. 

Het gaat om het kruis dat gebruikt zal worden tijdens de Wereldjongerendagen, volgend jaar augustus te houden in de Portugese hoofdstad. Het kruis maakt tot die tijd een rondgang door de wereld, waarvan deze drie weken in Nederland. Het WJD-kruis wil uitnodigen tot ‘vrede, verzoening en verlossing ‘.

Gisteren werd het vier meter hoge kruis vanuit het bisdom Breda naar het bisdom Rotterdam gebracht. Het ‘landde’ in Schiedam, waar het door een groepje jongeren tijdens de viering de basiliek in werd gedragen. Voor de verzamelde katholieken en anderen in de kerk was het de aanleiding na te denken over de situatie van de jongeren in het bijzonder. Tijdens de viering werd aan de aanwezigen (voor zover zij in de leeftijdsdoelgroep vielen) de uitnodiging gedaan volgend jaar naar Lissabon te gaan of andere de reis van de jongeren te ondersteunen met de portemonnee of in gebed.

Het bisdom Rotterdam organiseert een reis naar Portugal via Parijs, Lourdes en Fatima vanaf 24 juli tot 9 augustus volgend jaar.

Na Schiedam ging het kruis gisteren naar Po(o)rtuga(a)l, Brielle, Delft en Den Haag. Morgen gaat het kruis verder naar Den Bosch.

Het kruis werd tijdens de eerste editie van de Wereldjongerendagen in 1983 door paus Johannes Paulus II gegeven aan ‘de jongeren’. Sindsdien trekt dit kruis de hele wereld rond en heeft het een speciale plaats bij elke editie van de WJD. Eind 2003 was dit WJD-kruis voor het laatst in Nederland.