Categorieën

Service

Woningprijzen dalen in Schiedam minder hard dan elders

Woningprijzen dalen in Schiedam minder hard dan elders
Wonen

Woningprijzen dalen in Schiedam minder hard dan elders

  • Redactie
  • 06-04-2023
  • Wonen
Woningprijzen dalen in Schiedam minder hard dan elders

SCHIEDAM - De prijzen die woningkopers in Schiedam betalen voor een nieuw huis, daalden in de eerste drie maanden van dit jaar fors minder hard dan elders in Nederland. De Schiedamse woningen gingen gemiddeld voor 2,9 procent minder over in andere handen dan in de eerste drie maanden van 2022. Voor heel Nederland was die prijsdaling 8,2 procent.

Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De leden van deze vereniging verkochten in Schiedam in het eerste kwartaal 129 huizen. Dat waren er bijna zeven procent minder dan een jaar geleden. 

Het is voor het eerst dat in Schiedam en in Nederland nu ook de prijzen op jaarbasis dalen. 

De gemiddelde transactieprijs voor een bestaande woning was in Schiedam 308.000 euro. Dat is nog altijd aanzienlijk minder dan gemiddeld in Nederland (waar woningen voor 394.000 gemiddeld werden verkocht), maar Schiedam haalt dus de achterstand in (vergelijk met een jaar geleden, toen beide bedragen lagen op respectievelijk 332.000 en 428.000 euro- waarbij ook nog gezegd moet worden dat de gemiddelde verkoopprijs toen in Schiedam nog steeg, en in Nederland al aan een daling was begonnen: in het vierde kwartaal 2021 waren de bedragen 309.000 en 440.000).

De top van de Schiedamse woningmarkt lag in het tweede kwartaal van afgelopen jaar, toen woningen in de stad voor gemiddeld 351.000 euro van de hand gingen. In Nederland al geheel lag die piek iets eerder, al in het eerste kwartaal, tot woningen 466.000 kostten. Sindsdien daalden de transactieprijzen in Nederland met 15,5 procent, in Schiedam met 12,3 procent.

De moeite die het kost om huizenverkopers en huizenkopers-met-voldoende-middelen bij elkaar te brengen, uit zich behalve in het dalend aantal verkopen in Schiedam, ook in de oplopende tijd die nodig is voor een (ver)koop is gesloten: van 42 dagen een jaar geleden, naar 52 in de afgelopen maanden. Een jaar geleden waren woningen in de stad in 26 dagen gemiddeld verkocht.

De transactieprijs ligt daarbij anderhalf procent onder de laatste vraagprijs, zo becijferde de NVM. In heel Nederland is dit 1,3 procent. Maar nog altijd wordt bijna eenderde van de woningen boven de vraagprijs verkocht, in Nederland en in Schiedam.

Des te opmerkelijker, omdat de vraagprijs in Schiedam nog altijd oploopt. Vroegen woningeigenaren in de eerste maanden van 2021 nog 281.000 euro voor hun bezit, een jaar later was dit 340.000 euro en in de afgelopen maanden 427.000 euro. Tot dusver is de gemiddelde vraagprijs in Schiedam alleen nog maar stijgend. 

De NVM ziet bij monde van voorzitster Lana Gerssen de positieve kant van de tempering van de heksenketel die de woningmarkt nog maar zo’n anderhalf jaar geleden was. “Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien, met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald. Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. (..) We zien nu dat het woningaanbod verder verruimt, maar van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is zeker nog geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die doorwerkt in wat een wat hogere maandlast. Een te grote groep lukt het nog niet om goed voet aan de grond te krijgen op de koopmarkt.”