Categorieën

Service

Zal SVV Schiedam promotie maken dit seizoen?

Zal SVV Schiedam promotie maken dit seizoen?
Sport

Zal SVV Schiedam promotie maken dit seizoen?

  • Advertorial
  • 16-10-2023
  • Sport
Zal SVV Schiedam promotie maken dit seizoen?


SCHIEDAM - Ook al voetbalt SVV tegenwoordig in de lagere afdelingen, de club heeft een roemrijke geschiedenis. Maar de laatste jaren is het allemaal wat moeilijk gegaan. De club speelt nu in 5de klasse A. Kunnen de elf van Schiedam uit de impasse komen, en opklimmen in competitie?

Een kort overzicht van de geschiedenis
Al in 1904 werd in Schiedam een voetbalclub opgericht. Net zoals vaak in die periode gebeurde dat door enkele jongens uit een werkmansbuurt. Deze keer uit de Schiedamse wijk ‘De Gorzen’. De club heette eerst Excelsior. Een naam die twee jaar later veranderde naar Voorwaarts. Toen de club aansloot bij de landelijke competitie werd de naam opnieuw veranderd. Het werd SVV, Schiedamse Voetbal en Atletiek Vereniging, en zo heet de club vandaag nog.

Wat heeft SVV tot nu betekent in het Nederlands voetbal?
Schiedam is een club met een bewogen geschiedenis, maar ook een club die ook in moeilijke omstandigheden altijd actief is gebleven. Vlak na Wereldoorlog Twee haalde de club een van zijn hoogtepunten. SVV werd in 1949 Kampioen van Nederland. 

Mochten er toen al legale bookmakers voor online wedden geweest zijn, zouden bij het wedden op voetbal, heel wat voetballiefhebbers hun geld op deze club gezet hebben. En geloof het of niet, de kampioenen zelf kregen voor hun prestaties een nieuwe fiets. We denken dat de spelers uit de huidige Eredivisie dit zouden weglachen. Vlak na de oorlog was het heel wat.

Het is daar dat het lijflied van de club ontstond. Een lied dat nog steeds door velen herkend wordt en nog steeds uit volle borst wordt meegezongen. De tekst gaat als volgt:

‘Hand in hand als kameraden
Hand in hand, komt allen mee,
Nu geen woorden, maar daden
Leve SVV!’

Maar 1949 was een jaar met nog meer successen. Het lijkt wel dat de nieuwe fiets de toenmalige atleten een boost gaf. Ze speelden dat jaar een wedstrijd tegen Nijmegen, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de afdeling Nijmegen. De wedstrijd werd gespeeld tussen Quick, de bekerwinnaar en SVV, de landskampioen. SVV won met 2-0 en won zo de Supercup van 1949.

Half de jaren 50 sluit SVV aan bij het betaalvoetbal. Dat betaalde 20 gulden per gespeelde wedstrijd. Voor een training kregen de spelers 10 gulden. Ze zouden tot begin van de jaren 60 in eerste divisie blijven spelen. Een hervorming van de KNVB zorgde voor een omschakeling en SVV kwam in tweede divisie terecht.

Op het einde van de jaren 60 had SVV een topteam, met onder andere Dick van Dijk, die later nog voor Ajax zou spelen. SVV speelde weer in eerste mee. Dat zou duren tot 1991. Na een fusie ging SVV weer onder eigen naam spelen en kwam in derde klasse terecht. 

SVV is nooit terug helemaal aan de top gekomen. In seizoen 2018-2019 werd toch weer tweede klasse gehaald. Maar sindsdien lijkt het vuur geblust. En de club zakte teug naar vijfde, waar het nu nog voetbalt.

SVV vandaag
Tijdens het seizoen 2023-2024 is SVV niet meteen met een vliegende start begonnen. De competitie is bij het schrijven van deze blog nog jong. Na drie wedstrijden staan ze met drie punten op de zesde plaats. Ze hebben een doelpuntensaldo van vijf voor en vijf tegen. Dat betekent dat er in de verdediging wat hapert. Maar laten we de ploeg nog niet begraven. Tijdens de wedstrijd van 7 oktober versloegen ze SVO Buytenpark met 1 tegen 4.

Het was de eerste winst van het seizoen, en dan nog buitenhuis. Dat zou mentaal wel eens heel belangrijk kunnen zijn. De twee eerste wedstrijden waren tegen toch wat zwaardere tegenstanders.

We kunnen voor de Schiedamse voetballiefhebbers alleen maar hopen dat SVV een klik kan maken, en uit de neerwaartse spiraal komt, waar het nu al enkele jaren in zit. Het verleden heeft bewezen dat er talent is in Schiedam. Met een vernieuwd elan en de aanmoediging van de supporters zouden de resultaten toch sterk kunnen verbeteren.