Categorie├źn

Service

Wortels Coca-Cola liggen in Schiedam

Wortels Coca-Cola liggen in Schiedam
Uit

Wortels Coca-Cola liggen in Schiedam

  • Redactie
  • 09-01-2018
  • Uit
Wortels Coca-Cola liggen in Schiedam
SCHIEDAM - De wortels van het oer-Amerikaanse Coca-Cola liggen niet in Amerika maar in Parijs en ... Schiedam.

Historicus Hans van der Sloot verdiepte zich in het ontstaan van de wereldberoemde frisdrank. Hij kwam terecht bij de Corsicaan Angelo Mariani, die de rijken der aarde voorzag van French Coca Wine. Ook stuitte hij op Herman Jansen, de Schiedamse stoker die Amerika aan zijn voeten kreeg met zijn Kola Wine. Beiden komen aan bod tijdens een lezing van Van der Sloot aanstaande zaterdag, 'over Coca- en Kolawijn'.

De lezing sluit aan op de tentoonstelling Sticky Business en wordt dan ook gehouden in het Stedelijk Museum Schiedam. Suiker was ook een van de belangrijkste ingrediënten van kolawijn. Het was een gezoete brandewijn op basis van gemalen kolanoten van plantages in Nederlandsch Oost-Indië. Artikelen over kola-nuts en kola-wine verschenen vanaf 1885 in vrijwel alle Amerikaanse kranten.

De kolanoot bevat hoge concentraties xanthine (nog altijd veel gebruikt als medicijn voor asmatici) en cafeïne en er zal volgens Van der Sloot in Schiedam niet zuinig mee zijn omgesprongen. In elk geval liet de beroemde Amerikaanse alpinist Edward A. Fitzgerald in 1898 door een journalist optekenen dat het hem zonder zijn dagelijkse geklutste eitje in kolawijn nooit gelukt zou zijn om de hoogste berg van het Amerikaanse continent te beklimmen.

De lezing is gratis toegankelijk (exclusief de museumtoegang) en begint om twee uur. Aanmelden gewenst via E:  [email protected].

Stedelijk Museum Schiedam

Hoogstraat 112, Schiedam

Meer over Stedelijk Museum Schiedam →