Categorieën

Service

Zomercarnaval in afgeslankte vorm

Zomercarnaval in afgeslankte vorm
Uit

Zomercarnaval in afgeslankte vorm

  • Redactie
  • 06-02-2024
  • Uit
Zomercarnaval in afgeslankte vorm


SCHIEDAM - De organisatie van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval heeft besloten om dit jaar alleen een straatparade te organiseren. Dit betekent een uitgekleder programma dan in de afgelopen jaren, toen er ook een festival op vrijdagavond en zaterdag was, met een (inter)nationaal podiumprogramma.

Ook de Lighting Parade en Warming Up op vrijdagavond vinden geen doorgang. Reden hiervoor is dat de gemeente Rotterdam recent aanvullende eisen heeft gesteld waaraan de organisatie zegt op dit moment niet te kunnen voldoen. Afgelopen jaar ging het ernstig mis tijdens het Zomercarnaval, met meerdere schietincidenten.

"Zo heeft de gemeente eerder al besloten dat het evenement alleen mag plaatsvinden op een besloten terrein met toegangscontrole door middel van detectiepoortjes en beveiliging. Daar komt nu bij dat de straatparade niet mag eindigen op de evenementenlocatie en dient voor deze locatie te worden gewerkt met tickets voor de toegang (al dan niet gratis verstrekt)", zo stelt Rotterdam Unlimited. Dat ziet geen mogelijkheid om binnen enkele maanden aan deze voorwaarden te voldoen, voor de tienduizenden bezoekers die jaarlijks op het evenement afkomen. "Om dit goed te kunnen regelen en de benodigde financiën rond te krijgen, is meer tijd nodig."

Rotterdam Unlimited zal daarom alle inzet richten op een extra feestelijke en kleurrijke parade, op 27 juli. Die zal dan voor de veertigste keer worden gehouden. Vanwege het jubileum én de recent uitgeroepen bijschrijving van het Zomercarnaval op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed, worden er meer groepen toegelaten en extra aandacht besteed aan de aankleding van de parade.

De organisatie gaat onderzoeken hoe in 2025 wél weer een volwaardige editie van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval kan worden georganiseerd.