Categorieën

Service

Zonnepark op vliegveld bestaat één jaar

Zonnepark op vliegveld bestaat één jaar
Nieuws

Zonnepark op vliegveld bestaat één jaar

  • Advertorial
  • 22-05-2023
  • Nieuws
Zonnepark op vliegveld bestaat één jaar

Het Rotterdamse vliegveld heeft als ambitie in 2030 volledig emissievrij te zijn; foto: RTHA


ROTTERDAM - Eén jaar geleden werd het zonnepark naast de start- en landingsbaan van het vliegveld in Rotterdam officieel geopend. Dit park, ontwikkeld door Unisun Energy in samenwerking met Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA), Eneco en Rotterdam en het vliegveld zelf, bestaat uit ruim 37.000 zonnepanelen en heeft een oppervlakte van maar liefst zeven komma zeven hectare. Het park levert jaarlijks genoeg energie om de luchthaven bijna drie keer te voorzien van stroom.

Door de grote hoeveelheid zon en het juist monitoren en onderhouden, heeft het zonnepark het eerste jaar zeer goed gepresteerd. De opgewekte stroom wordt op de luchthaven gebruikt voor alles wat elektrisch is: van de lampen op de start- en landingsbaan, de elektrische bussen die passagiers vervoeren tot de bagageband. De overige opgewekte stroom die het vliegveld niet zelf gebruikt wordt deels gebruikt door Dura Vermeer en deels teruggeleverd aan het net.

Het Rotterdamse vliegveld heeft als ambitie in 2030 volledig emissievrij te zijn in haar grondoperatie. De bouw van het zonnepark is voor de luchthaven dan ook een belangrijke mijlpaal op het gebied van duurzaamheid. De elektriciteitsbehoefte blijft toenemen omdat in de duurzame energietransitie steeds meer voer- en werktuigen op het vliegveld elektrisch worden. Om in deze behoefte te kunnen voorzien is het lokaal opwekken van duurzame stroom essentieel.

Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam Airportplein 60, Rotterdam

Meer over Rotterdam The Hague Airport →