Categorieën

Service

Zorgen om stikkende vissen in Schie

Zorgen om stikkende vissen in Schie
Nieuws

Zorgen om stikkende vissen in Schie

  • Redactie
  • 05-01-2023
  • Nieuws
Zorgen om stikkende vissen in Schie

De Schie ter hoogte van de Zestienhovensekade; foto: Partij voor de Dieren


SCHIEDAM - Vissen die stikkend het loodje leggen in de Schie, de Partij voor de Dieren in de Rotterdamse raad maakt zich er zorgen over. De fractie wil van het college weten hoe het denkt dat te voorkomen. 

Aanleiding is de bijna-sterfte voor zo'n zeventig vissen in de Schie vorige week. Bewoners van de Zestienhovensekade redden de vissen door ze in een kano met vers water te scheppen, zo bleek uit een bericht op de website van Open Rotterdam. Volgens het Hoogheemraadschap Delfland, in hetzelfde artikel aangehaald, was er sprake van een zuurstoftekort in het water. Dat zou veroorzaakt worden door rottende bladeren.

De bewoners van de Zestienhovensekade zochten, toen de problemen zich voordeden, naar een contact bij de lokale overheid, maar vonden geen aanspreekpunt. Of is dit een zaak voor het waterschap, zo vraagt de Partij voor de Dieren zich af. Het is onduidelijk geregeld, aldus de fractie. Zij wil nu weten wiens verantwoordelijkheid het is het water van de Schie in goede conditie te houden, inbegrepen genoeg zuurstof voor de vissen. De fractie schrijft het tekort vorige week toe aan te veel stikstof en fosfaat in het water, waarschijnlijk een gevolg van het lozen van mest op de rivier. Wie houdt dat in de gaten? Hoe wordt structurele lozing van de stoffen op het water geminimaliseerd (zodat incidentele uitschieters niet direct tot problemen voor de vissen leiden)?  

De antwoorden op die vragen moet blijken uit de reactie van het Rotterdamse college. Ook leerzaam voor de Schiedamse omwonenden van de Schie.