Categorieën

Service

Zware tijden

Zware tijden
Nieuws

Zware tijden

  • Han van der Horst
  • 03-04-2022
  • Nieuws
Zware tijden
COLUMN - De kale vlakte ongeveer op de hoek van de Liduinastraat en de Nieuwe Haven zal voorlopig wel blijven liggen. Vroeger stond daar een van de bekendste benzinestations in Schiedam. Kor Kegel schreef op deze website dat de geplande nieuwbouw – een uitbreiding van Huize Frankeland – voorlopig niet door gaat. De tijden zijn er niet naar.

Ook werd bekend gemaakt, dat de inflatie voor maart meer dan 11 procent bedroeg. Er is geen enkele reden aan te nemen dat het in de nabije toekomst  beter gaat. Net nu we met zijn allen proberen te bekomen van de Coronapandemie, treft ons een energiecrisis van heb ik jou daar. De geldontwaarding wordt niet alleen opgejaagd door de prijsverhogingen van olie, gas en stroom maar ook van een hele reeks essentiële grondstoffen. De economische oorlog die we tegen Rusland voeren maakt het allemaal nog veel erger.

In een vloek en een zucht zijn we stuk voor stuk elf procent van onze koopkracht kwijt geraakt. Jullie ook, lieve lezers.

Het uitstel van de nieuwbouw voor Frankeland is een belangrijk signaal. Of beter gezegd een voor iedereen zichtbaar signaal, dat er iets grondig mis gaat. De mensen met een kleine portemonnee hebben al lang waargenomen dat de duurte van het leven de laatste restjes sjeu uit hun bestaan heeft weggenomen.

We gaan zware tijden tegemoet. Verleden week is de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Het is te hopen dat de nieuwe leden de ernst der tijden ten volle inzien. De eerste lakmoesproef is de collegevorming: als die met veel dralen gepaard gaat, zijn ze te frivool om deze stad met goed fatsoen door de crisis te leiden.

Om het allemaal niet te somber te eindigen: kent U wel het lied 'Kleine Jodeljongen , jij hebt voor mij gezongen'? Ik heb daar volgens mij de oorspronkelijke versie van gevonden. Die heet Ferryboat Serenade en gaat helemaal niet over een jodeljongen, wel over iemand die op deze veerboot concertina speelt. Dat instrument behoort tot de familie van de harmonica´s. Hier is de versie van Gray Gordon en zijn orkest. En hier zijn de Andrews Sisters. Vooruit hier nog die van Kay Kaiser er achter aan, eigenlijk de beste. Alle drie uit 1940, het eerste begin van een grote oorlog...

Life is like a Mardi-Gras
Funiculi, funicula
Happy, we drink together
Happy, we sing together
Happy, with the ferry boat serenade