Categorieën

Service

Zwemmer Nikodim Markovic gaat naar Youth Olympics

Zwemmer Nikodim Markovic gaat naar Youth Olympics
Sport

Zwemmer Nikodim Markovic gaat naar Youth Olympics

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 11-04-2023
  • Sport
Zwemmer Nikodim Markovic gaat naar Youth Olympics

Nikodim Markovic; foto: Jan Schrijver


ZWEMMEN - Nikodim Markovic heeft van donderdag tot en met zondag in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven met succes aan limietwedstrijden van de zwembond meegedaan. Hij plaatste zich zowel op de 100 meter rugslag als op de 50 meter vrije slag voor het European Youth Olympic Festival (EYOF) dat van 23 tot en met 29 juli plaatsvindt in Maribor (Slovenië). 

Tijdens de EQM (Eindhoven Qualification Meet) in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion liet de vijftienjarige Nikodim Markovic zijn talent en doorzettingsvermogen zien. Hij traint bij de Blue Marlins in Rotterdam Zuid. Sinds 2019 traint hij bij coach Harm Rozenga. Deze coach heeft Markovic geholpen bij het verbeteren van zijn techniek en het verhogen van zijn uithoudingsvermogen. 

Het afgelopen seizoen was echter niet makkelijk voor de zwemmer. Een ernstige knieblessure hield hem maanden uit het water en zorgde voor een lange revalidatieperiode. Mede bijgestaan door fysiotherapeut Dennis Hofstra is Markovic altijd in zichzelf blijven geloven. "Hij bleef zichzelf pushen tijdens de revalidatie en werkte hard om weer op zijn oude niveau te komen. Deze prestaties tijdens de EQM zijn dan ook een beloning voor zijn harde werk en doorzettingsvermogen", zegt Harm Rozenga, die aangeeft erg trots te zijn op zijn pupil en een mooie toekomst voor hem te zien weggelegd. "Nikodim heeft een enorm talent en een ongelooflijke drive om te slagen. Hij heeft laten zien dat hij kan terugkomen na tegenslagen en dat hij in staat is om op hoog niveau te presteren. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij in de toekomst nog meer successen zal behalen", aldus Rozenga. 

Niet alleen coach Rozenga is beretrots op de in Schiedam-Noord wonende Nikodim, maar dat zijn zijn beide ouders ook. Nikodim is de jongste van hun twee zoons. "Hij traint echt keihard en liefst acht keer in de week", zegt moeder Rada Nikodim. "Viermaal in de week 's ochtends plus viermaal in de week 's middags. Bij ochtendtrainingen staat hij 's ochtends om kwart over vijf op het startblok", zegt moeder, die inmiddels weet dat het met de verkeersdrukte van Schiedam-Noord naar Rotterdam-Zuid zo vroeg in de ochtend meevalt. 

Markovic slaagt erin de acht trainingen per week met school te combineren. Hij zit op het Lyceum VOS in 3 havo. "Ik heb een keer gedoubleerd, maar dit jaar sta ik er goed voor", laat hij weten. Wat zijn grootste droom is, vragen we hem op Tweede Paasdag in zijn ouderlijk huis? Hij hoeft er geen seconde over na te denken. "In de toekomst meedoen aan de Olympische Spelen." Nikodim Markovic antwoordt dit met grote vastberadenheid.