Drie Coronaslachtoffers denkelijk bewoners Frankeland

07-11-2021 Gezond Redactie


ACHTERGROND - Het was donderdag serieus schrikken toen het RIVM drie Coronaslachtoffers in Schiedam meldde. Dat was sinds lang terug in de viruscrisis niet meer voorgekomen. Was er sprake van een besmettingsgolf? Of wellicht van een administratieve fout die schrik aanjaagt? 

De GGD Rotterdam-Rijnmond geeft uitsluitsel: “Het aantal klopt wel. Het zijn niet de gegevens van één dag, wel van afgelopen week”, zo meldt een woordvoerster. Dat komt voor: het duurt sowieso even eer mutaties zijn verwerkt, en zeker in drukke tijden kunnen prioriteiten dusdanig zijn dat er een dag, of twee, overheen gaat voor een melding doorkomt.

Maar waar kwam(en) die melding(en) vandaan dan? Het ziekenhuis? Of wellicht toch Frankeland, waar de afgelopen weken sprake was van een heuse uitbraak.

In het verpleeg- en verzorgingshuis zijn inderdaad drie mensen overleden, bevestigt directeur Ben de Koning. Dat gebeurde volgens hem in de afgelopen twee weken. In de RIVM-statistieken zijn in die periode behalve de drie sterfgevallen die afgelopen donderdag werden gemeld, geen andere Schiedamse overleden Coronapatiënten opgevoerd.

De drie bewoners van Frankeland waren ‘positief getest op Corona, maar voordien al ernstig ziek’, aldus De Koning. “Dus of ze dan zijn overleden met of aan Corona is eigenlijk niet te zeggen”, aldus de Frankeland-directeur.

In het verpleeg- en verzorgingshuis aan de Liduinastraat is overigens een van de gesloten afdelingen weer geopend. Het gaat om afdeling 1. “We hopen dat afdeling 3 maandag of dinsdag volgt”, aldus De Koning. De grootste problemen doen zich voor op afdeling 5/7.

De heropening van afdelingen geeft hoop waar het gaat om het toekomstige verloop van het aantal Coronagevallen en -slachtoffers in Schiedam en de optie dat het bij de drie slachtoffers tijdens deze uitbraak beperkt blijft.

Vooralsnog is Frankeland het enige huis in de Frankelandgroep waar Corona de afgelopen weken om zich heen heeft gegrepen, aldus De Koning. “In andere huizen zijn vooralsnog geen bestemmingen van bewoners vastgesteld. Wel zijn overal enkele positief geteste medewerkers.” De medewerkers zijn vast verbonden aan een van de zorgcentra en rouleren in principe niet tussen de huizen.

In totaal telde de Frankelandgroep in de afgelopen twee weken 32 besmette bewoners en twintig geïnfecteerde medewerkers.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland meldde afgelopen donderdag 29 bewezen Coronapatiënten te behandelen in de ziekenhuizen in Schiedam en Rotterdam.

Het RIVM meldt vandaag 45 nieuwe positieve Coronatests in Schiedam.


Gerelateerd