Categorieën

Service

Franciscus-microbioloog: recyclen om tekort aan mondkapjes tegen te gaan

Franciscus-microbioloog: recyclen om tekort aan mondkapjes tegen te gaan
Gezond

Franciscus-microbioloog: recyclen om tekort aan mondkapjes tegen te gaan

  • Redactie
  • 17-03-2020
  • Gezond
Franciscus-microbioloog: recyclen om tekort aan mondkapjes tegen te gaan

SCHIEDAM – Nederland kampt met een nijpend tekort aan mondkapjes. Dat bleek eens te meer uit een reportage van het NOS Journaal, die Peter de Man, microbioloog van het Franciscus Gasthuis & Vlietland aan het woord liet.

“Uit nood is het zo dat de oude maskers op de verpleegafdelingen ingezameld worden”, vertelde de microbioloog over de praktijk in het ziekenhuis. De Man: “Die ingezamelde maskers steriliseren we, om te hergebruiken.”

De Man en zijn collega’s testten de gerecyclede maskers op werkzaamheid, met hoopgevende resultaten. Maar in zijn ogen is dat hergebruik ‘een absolute noodgreep’. “Dat willen we natuurlijk niet. We willen nieuwe maskers gebruiken.”

De Man riep daarom mensen in het bezit van maskers die ze niet gebruiken, op deze ter beschikking te stellen aan de ziekenhuizen. “Daar zijn ze op dit moment van levensbelang.”

Het ziekenhuis kreeg met zijn oproep al gehoor, onder meer van een Schiedamse schoonheidsspecialiste en een orthodontiepraktijk in Berkel. Maar de behoefte is groot: met een paar Coronapatiënten in een ziekenhuis zijn al snel honderden mondkapjes nodig.

Ondertussen lijkt er een levendige handel in de hygiënische kapjes te ontstaan. Niet altijd van erg verheven allooi, zo vertelt Ernst Kuiper, van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. “We zien op allerlei plekken voorraden die volstaan in termen van dagen, en soms uren”, aldus Kuiper. “Wat we nodig hebben is een stabiele aanvoer van een miljoen plus.” Een landelijk inkoopteam zet zich in om die kapjes in te kopen, maar moet daarbij volgens Kuiper ook rekening houden met fraudeurs en dieven. Ook zijn landen die de export van kapjes verhinderen.

De prijs van een mondkapje loopt daarbij op. Kuiper stelt dat ze worden aangeboden voor 25 euro per kapjes. Daar wordt niet op ingegaan. Maar: “Voor vijf euro, laat maar komen.” Dit terwijl een kapje normaliter een tot twee euro kost.

Artsen pleiten voor productie van de kapjes in Nederland. Hergebruik van gebruikte kapjes kan pas gebeuren na goedkeuring daarvoor door het RIVM.