Categorieën

Service

Gezond ontbijt en dito lunch op school; het is een plicht

Gezond ontbijt en dito lunch op school; het is een plicht
Gezond

Gezond ontbijt en dito lunch op school; het is een plicht

  • Han van der Horst
  • 11-09-2022
  • Gezond
Gezond ontbijt en dito lunch op school; het is een plicht

COLUMN - Vandaag kwamen de nieuwe energietarieven binnen van Mitsubishi en Chubu Electric Power, zich voordoende als Eneco. Dat was schrikken. Denk aan drie tot vier maal over de kop. Heel veel Schiedammers krijgen de komende weken en maanden zulke berichten. Ik moest meteen denken aan wat een leerkracht in het primair onderwijs mij verleden week vrijdag tussen neus en lippen door vertelde. Er komen steeds meer kindertjes met een lege maag naar school. Een ontbijt zit er thuis niet in. Een lunch vaak ook niet meer. De prijsstijgingen in de supermarkten maken het alleen maar erger en de nieuwe energietarieven geven straks de doodklap.

Op een lege maag leer je niet. Ondervoeding tast op de lange termijn ook je prestatievermogen aan. Het is niet alleen onmenselijk honger in de klas te dulden, het levert ook nog eens hoge kosten op voor de maatschappij. 

Daarom is het een zedelijke plicht voor de gemeente om voor schoolvoeding te zorgen. Alle leerlingen krijgen een gezond ontbijt en een even gezonde, liefst warme lunch. 

Het trieste is: honderdwintig jaar geleden – rond 1900 – constateerden Schiedamse onderwijzers ook dat hun leerlingen met een lege maag in de klas zaten. Ze voerden daarom actie voor schoolvoeding. Ik kwam dat tegen bij mijn historisch onderzoek en was blij dat die tijden voorbij waren. Die tijden zijn dus niet voorbij. Ze zijn weer terug en er wordt met permissie geen reet aan gedaan. Ja, je hebt voedselbanken waar je alleen maar tijdelijk voor in aanmerking komt als je heel erg aan de geeuwhonger ligt, maar dat is alles. Uiteindelijk is dat ook van 120 jaar terug: armenzorg en bedeling in natura. 

Rond 1900 tekende de welgestelde goegemeente meteen bezwaar aan: voor eten zorgen was de verantwoordelijkheid van de ouders. Daar mocht een school zich niet meer bemoeien. Als je wilde helpen, moest je de ouders helpen. Zo bloedde de actie van de onderwijzers dood en er gebeurde niets. Het antwoord van de leerkrachten was overigens: als je kinderen op school eten geeft, weet je zeker dat ze het krijgen en dat het ook van behoorlijke kwaliteit is. Dat is wat mij betreft een doorslaggevend argument. Die discussie hoeven we niet nog een keer te voeren. Dat is al gebeurd. De argumenten zijn gewisseld. Het is tijd voor besluitvorming. 

We gaan met zijn allen een noodsituatie beleven die veel gemeen heeft met oorlog, al hoeven we dan (nog) niet bang te zijn voor militair geweld. Dan passen bijzondere maatregelen. 

De gemeente Schiedam dient de schoolgaande jeugd zonder uitzondering een behoorlijk ontbijt en een behoorlijke lunch te garanderen, die op school worden geserveerd. En voor de rest niks.

Ha, daar gaan weer vingers omhoog: er zijn toch ook rijke kinderen die dat helemaal niet nodig hebben. Allemaal waar. Toch krijgen zij ook schoolvoeding net zoals hun ouders kinderbijslag ontvangen en als ze oud zijn AOW. Ook al hebben ze vijf keer de hoofdprijs gewonnen in de Vriendenloterij.

Schoolvoeding dient hoog op de politieke agenda geplaatst te worden. De burgers mogen snel een voorstel verwachten om deze hoogst noodzakelijke voorziening te realiseren.