Samen sterk in de zwangerschap

18-02-2020 Gezond Redactie


SCHIEDAM – Zwangere vrouwen in Schiedam verbinden. Dat is het idee achter – in goed Hollands – ‘Centering Pregnancy’. Een nieuwe ontwikkeling in de verloskunde, sinds enkele weken ook praktijk bij Aleida in Schiedam. Vandaag was de feestelijke start.

Groepen van liefst acht à negen vrouwen, in een vergelijkbare periode van hun zwangerschap – zeg in dezelfde maand uitgerekend – die acht bijeenkomsten van twee uur meemaken met elkaar en twee verloskundigen.

Die twee, Tamara Fennema en Kirsten Dingemans, volgden afgelopen half jaar cursussen om hen klaar te maken voor Centering Pregnancy. In januari was er een eerste bijeenkomst met de eerste groep moeders, eind deze maand volgt een tweede groep.

“Kennis en ervaringen delen; dat is het belangrijkste in het leven”, stelde wethouder Patricia van Aaken vanmorgen op een feestelijke bijeenkomst voorafgaand aan de tweede bijeenkomst van de groep. De gemeente Schiedam maakte de nieuwe werkwijze mede mogelijk door een subsidie, waarmee de kelderruimte onder de verloskundigenpraktijk aan de Broersvest/Emmaplein kon worden klaargemaakt tot groepsruimte.

“Dit was net weer een initiatief dat het verschil kan maken”, aldus Van Aaken, ook al heeft de gemeente naar zeggen van de wethouder al veel geïnvesteerd in de zorg aan baby’s en hun moeders. “Samen dit op te pakken en kwetsbare zwangeren te bereiken en die net even wat steviger in hun schoenen te laten staan, om een mooi kind te baren en een goede toekomst te geven”, aldus Van Aaken.

In plaats van een reguliere sessie bij de verloskundige zijn de sessies voor de deelnemende vrouwen – na de eerste anamnese – gezamenlijk. En dan dus geen kwartier, maar twee uur. Die beginnen met de vaste controles – vandaar dat er twee verloskundigen betrokken zijn. In een eerste kwartiertje zijn ook de mannen welkom. De vrouwen wordt ook geleerd om zelf en samen bloeddruk te meten.

In samenwerking met partners wordt een programma verzorgd. Zo komen beweegcoaches van de gemeente langs, is er voorlichting over voeding, en is er spel en uitwisseling. “We zamelen ook spulletjes in, kleertjes en kinderwagens, want niet alle moeders hebben het geld om dat zelf aan te schaffen.” De moeder in spe kunnen vrij kiezen of ze aan de groepsconsultatie meedoen of ‘ouderwets’ een individuele begeleiding volgen.

Bekijk de foto's


Gerelateerd