Schiedam laat zich testen; ruim kwart positief

18-11-2021 Gezond Redactie


SCHIEDAM - Een flinke rij vandaag voor het testcentrum van de GGD Rotterdam-Rijnmond in de voormalige kerk St. Jan de Doper-Visitatie in Nieuwland. Net als gisteren en ook de dagen daarvoor.

Het aantal mensen dat zich laat testen loopt op. "We lopen over", stelt een zegsvrouw van de gezondheidsdienst, in algemene zin sprekend. Dat is ook de reden dat de afgelopen dagen op verschillende testlocaties is overgestapt van de 'vrije inloop' naar centra die alleen nog openstaan voor mensen met een afspraak. Dit is al het geval bij de centra op het vliegveld, bij het Topsportcentrum en in Zuidland en Middelharnis. Een voorbeeld van de drukte is ook de sluiting van het testcentrum bij Kralingse Zoom. "Daarmee willen we mensen vrijspelen om ingezet te worden op de grotere locaties", aldus de woordvoerster. Om een voorbeeld te geven: op het vliegveld zijn 26 teststraten te vinden. 

Personeelsschaarste is de belangrijkste factor momenteel voor het al dan niet openen van testlocaties. "We hebben natuurlijk afgeschaald in de zomer." Dat wordt nu omgedraaid. "We zijn druk met werven van mensen."

Van het heropenen van het grote testcentrum met drive-inn in de Fokkerstraat is momenteel nog geen sprake; Schiedam moet het vooralsnog doen met de mogelijkheden in het kerkgebouw in de Nolenslaan. Hoeveel daar de afgelopen dagen is getest, kon de GGD-medewerkster nog niet zeggen. Wel dat het voor de GGD belangrijk is 'in de wijken' - en steden, red. - aanwezig te zijn, juist om mensen die een extra drempel ervaren voor het testen nabij te komen. 

Uit de beschikbare cijfers blijkt wel duidelijk dat Corona heerst, ook in Schiedam. Meer en meer mensen laten zich testen, vorige week registreerde de GGD een test te hebben afgenomen bij zestienhonderd Schiedammers, tegen 1064 een week eerder, en 832 in de week daarvoor. Die tests blijken ook steeds meer niet voor niets: afgelopen week was ruim een kwart van de tests, 25,8 procent, positief. Een week eerder was dat nog 20,9 procent en de week daarvoor 17,7 procent. In het hele bedieningsgebied van de GGD, van Goeree-Overflakkee tot Krimpen aan den IJssel, lag het besmettingscijfer onder de mensen die zich lieten testen afgelopen week op 22,7 procent.

De woordvoerder heeft nog een tip - 'omdat we niet willen dat mensen lang buiten moeten wachten, zeker niet met koorts': maak een afspraak. "En bel dan niet vroeg in de ochtend, maar probeer het later, dan zijn er meer mogelijkheden. En ook 's avonds tot acht uur en in het weekend zijn de afspraken per telefoon relatief makkelijk te maken."Gerelateerd