Bij Dirk Pons stond patiënt altijd voorop

02-02-2022 Nieuws Kor Kegel

Dirk Pons heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de zorg. Foto: Hester Blankestijn

SCHIEDAM – Het afscheid van Dirk Pons, na een kort maar hevig ziekbed op 70-jarige leeftijd overleden, zal zaterdagmiddag live te volgen zijn via een livestream in Theater aan de Schie. 
Bestuur, directie en medewerkers van het theater en het Wennekerpand hebben in overleg met de familie een programma uitgestippeld, dat vanaf twee uur uitgezonden zal worden via de website van het theater. Dirk Pons zat er in het bestuur. Wijs, innemend, betrokken, rechtvaardig, verbindend, heel aardig en humorvol, die karakterschets staat in de overlijdensadvertentie van Theater aan de Schie.  

Humorvol en taalkundig spitsvondig, dat blijkt uit meer herinneringen. Pons had een grote maatschappelijke betekenis. Nadat hij 21 jaar huisarts was geweest in westelijk Noord-Brabant, kwam hij als medisch adviseur bij DSW Zorgverzekeraar, waar hij directeur zorg werd. Bij de voorloper van DSW, het Algemeen Ziekenfonds SVM, was hij ooit zij n carrière begonnen, als jongste adviserend geneeskundige in Nederland. “Bij Dirk stond als praktiserend arts en als beleidsmaker de patiënt altijd op de eerste plaats,” zegt zijn goede vriend Chris Oomen, voormalig bestuursvoorzitter van DSW; jarenlang hebben ze samengewerkt, eerst in 1979 toen ze het ideaal al deelden om de zorg een menselijk gezicht te geven en vervolgens bij zijn terugkeer in 2000. DSW staat bekend als een eigenzinnige zorgverzekeraar, waar het begrip solidariteit diep geworteld is. Pons heeft daar mede vorm aan gegeven. “Daarvoor kleurden wij graag buiten de lijntjes. Dirk gaf daarmee DSW zijn eigen gezicht. Wat een voorrecht om met Dirk te hebben mogen samenwerken”, zegt Oomen in een persoonlijk in memoriam, mede ondertekend door zijn partner Karin Oomen.  

Dirk Pons was gezichtsbepalend voor DSW. De zorg stond bij hem centraal en was een bron van inspiratie. Verzekeren vond hij een onvermijdelijke bijzaak. Oomen: “Hij besefte als geen ander dat medische dossiers kaften hebben, maar patiënten gezichten. Hij leerde veel collega’s dat patiënten niet alleen goede dokters nodig hebben, maar bovenal een regisseur. ‘Dokter Dirk’ was die regisseur.” 
Pons vond DSW een familiebedrijf waar hij zich altijd thuis voelde. Als directeur zorg was hij zeer gerespecteerd. Hij was een verbindende kracht, een man van de inhoud.  Na zijn pensionering in mei 2021 bleef hij op veler verzoek voorzitter van het programma Regionale Aanpak Ouderenzorg.  

Pons, geboren in Maassluis, overleed zaterdag te Vlaardingen “na een heel oneerlijke strijd”, maakt de familie kenbaar. “Laat de herinnering aan zijn geweldige humor het winnen van het enorme verlies.” 

Bestuurder Ben de Koning van de Frankelandgroep noemt hem een fijne zakenrelatie. DSW en de Frankelandgroep hebben uitstekende contacten en dat komt mede door de vriendschappelijke relaties. “Dirk was een echte vriend,” zegt De Koning. “We konden samen uren bijkletsen over werk, het leven, voetbal, de liefde…..samen met Dirk was het altijd gezellig, vol humor, helemaal top, of het nu in een vergadering was, in het theater, tijdens een etentje, tijdens verblijf in Spanje. Met Dirk erbij was het altijd beter.” 

Ook De Koning is in zijn vrije tijd bestuurslid van Theater aan de Schie en het Wennekerpand. “Ik zat half december nog met hem te lunchen. Hij moest aansluitend naar een MRI. De verwachting was hernia. Het bleek een tumor. Daarna ging het sneller bergafwaarts dan op een zwarte piste. Mijn verdriet is groot. Ik ga alles wat van Dirk Dirk maakte enorm missen.” 
“Dirk maakte het leven luchtiger en lichter”, zegt Chris Oomen. 

Pons zat ook in de jury van de Anne-Marie van der Lindenprijs. “We hadden hem zo graag in onze jury behouden”, zeggen de vier overige bestuursleden.