Ingenieursbureau KCI verkocht aan IHC

04-01-2018 Nieuws Redactie

Bouw van de Ain Dubai; foto's: Dubai Info


SCHIEDAM - Het Schiedamse ingenieursbureau KCI wordt overgenomen door scheepsbouwer IHC uit Kinderdijk.

Verkoper is het Noorse bedrijf Oceanteam. Over de overnamesom is niets bekend gemaakt.

KCI is actief als ontwerp- en adviesbureau in de olie- en gasindustrie, maar ook ook voor andere installaties. Zo kreeg het bekendheid met zijn ontwerp van het New York Wheel, een project dat overigens nooit gerealiseerd is. Wel aangelegd wordt een reuzenrad van de hand van de Schiedamse ingenieurs in Dubai. Ook bij de ontwikkeling van reuzenraden in China en Berlijn was het bedrijf betrokken.

KCI zal binnen IHC zelfstandig blijven opereren, zo kondigt de nieuwe eigenaar aan. Het bedrijf houdt kantoor in een van de flats van Klaverstede aan de De Brauwweg. Volgens IHC zal KCI een versterking betekenen in de markten voor gas en duurzame energie. Ook zorgt het voor een sterkere positie in de markt voor de ombouw van FPSO's, drijvende productieplatformen in de olie- en gassector, zoals die bijvoorbeeld door SBM Offshore worden gemaakt.

IHC - officieel Royal IHC, tot 2014 IHC Merwede - is een van de grootste scheepsbouwers van Nederland. Bij het bedrijf werken ongeveer 2700 mensen. Het concern wil zich ontwikkelen tot dienstverlener op het vlak van technologie en kennis - en dus minder op scheepsbouw, vanouds de belangrijkste markt van het bedrijf. Met name in de baggerindustrie is IHC sterk. De ingenieurs van KCI profiteren van schaalgrootte in de groep van de nieuwe eigenaar en worden geacht te gaan samenwerken met IHC-dochters als IHC IQIP, SAS/Hytop, IHC UK, IHC Services, Vuyk Engineering en IHC Systems. Zo opent de overname ook nieuwe markten voor KCI, ook al vanwege de aanwezigheid van IHC in veel landen.

Vanwege de omschakeling is het bedrijf sinds enige tijd op overnamepad: onlangs kocht het een ander ingenieursbureau, Maritime Design & Engineering Services in Hardinxveld‐Giessendam. Ook nam IHC een belang van vijftig procent in Rotterdam Offshore Group en kwam deze zomer ook de helft van de aandelen van Gran Energia in handen van de scheepsbouwer.

IHC (Industriële Handelscombinatie) is een bedrijf dat in zijn hele bestaan in beweging is. Het concern ontstond in 1992 uit het samengaan van IHC Holland en Merwede Shipyard, beiden toen al goed voor ieder honderd jaar geschiedenis. Het bedrijf kreeg toen de naam IHC Caland, later veranderd in IHC Holland Merwede. In 2005 verkocht IHC Caland de scheepswerven, die verder gingen als IHC Merwede. De achterblijvende activiteiten kregen de nieuwe naam SBM Offshore.Gerelateerd