Jan Veltenaar doet het net even anders

06-05-2019 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Honderden mensen wipten gisteren even langs bij Dierenkliniek Spaland, nu ook in Vlaardingen-Holy. En nogal wat van hen - klanten en buren - bleven hangen, zich vergapend aan alle mogelijkheden die de kliniek biedt.

Een flinke ontvangstruimte, met onderscheid tussen honden en katten (want de dieren bij elkaar wil nog wel eens een bron van onrust zijn), dito spreekkamers, onderzoeksruimtes, operatieruimtes inclusief voorbereidingsruimtes, een röntgenkamer, verblijfsruimtes voor de dieren, een plek voor de dierentandarts, een laboratorium, tot en met een flinke 'kantine'.

In de voormalige sportschool van Tino Hoogendijk aan de Zwaluwenlaan heeft de dierenkliniek nu zevenhonderd vierkante meter beschikbaar. Onvergelijkbaar met de praktijkruimte waar hij 34 jaar geleden begon, vertelt een trotse Jan Veltenaar. Aan de Scheepvaartweg werkte hij vanuit een aanbouw aan zijn woonhuis van zestig vierkante meter. En tijdens de bouw van die praktijk-aan-huis begon hij zijn werk in een portacabin van twintig meter. Hoe hij in Schiedam terecht kwam? Drie steden had Veltenaar op het oog: Zoetermeer, Almere en Schiedam. Een Schiedams meisje gaf de doorslag...

Veltenaar doet het anders dan anderen, toen al en nu. Hij was elektrotechnicus toen hij op zijn 27ste besloot Diergeneeskunde te gaan studeren. Een toekomst in dienst van een groot concern, niet voor hem, zo had hij al snel geconstateerd. De zelfstandigheid die hij creëerde met zijn eigen praktijk, heeft hij nooit opgegeven. Geen haar op zijn hoofd... Het maakt bijvoorbeeld dat Veltenaar toen hij begon de vierde dierenartspraktijk in de stad was, en nu de derde; klinieken zijn schaarser, maar groter geworden.

Ook niet nu verschillende investeerders in Nederland op grote schaal dierenklinieken opkopen. De namen Anicura en Evidensia zijn ondertussen gevestigde begrippen voor veel diereneigenaars. Het zou volgens Veltenaar betekenen dat zijn werk vooral in het teken van geld verdienen zou komen te staan. “Ik heb een soort dogma”, vertelt de dierenarts. “Je hebt kort en lang geld.” Kort geld is snel verdiend. In een dierenkliniek betekent dat je klant regelmatig terug laten komen en lang doorbehandelen. “Daar zijn maniertjes voor. Maar na vijf jaar is je wachtkamer dan leeg.” Veltenaar gaat voor het lange geld: gewoon eerlijk en met hart voor mens en dier je werk doen.

Nu had Veltenaar ook het geluk dat zijn zoon Yuri, en later diens vrouw Frederike, zijn levenswerk op waarde wisten te schatten en mee gingen doen in de praktijk, uiteindelijk als mede-ondernemers. Dat scheelde een zoektocht naar een opvolger. En het zorgde voor extra werk, want de nieuwe generatie nam ook nieuwe technieken met zich mee. "Echografie zat niet in mijn opleiding", zegt senior. Het maakte ook de bouw van een nieuwe Vlaardingse vestiging mogelijk, en wenselijk. Die overigens niet zo maar tot stand kwam, want er ging een jarenlange voorbereiding aan vooraf. Eerst was het zoeken naar een vrije kavel voor een nieuwe vestiging in Schiedam, en toen pogingen daar vastliepen, kwam Vlaardingen in beeld. Veltenaar en familie investeren een flink bedrag in de nieuwe vestiging, waarover hij niet uit wil wijden. Maar duidelijk is dat het een investering in de toekomst is.

Daarom ook een duurzame aanpak. Dertig zonnepanelen op het dak, twee warmtepompen, de energievretende airco eruit. Ook wat betreft de energievoorziening werd het gebouw flink aangepakt en klaargemaakt voor de toekomst.

Die ziet er zo uit dat er – vanaf vandaag – op de dag altijd twee dierenartsen in de vestiging aan het werk zullen zijn. Een derde arts werkt dan op de vestiging aan het Kamilleveld. In totaal bestaat het team van Dierenkliniek Spaland uit vijf dierenartsen en tien assistenten. Zij zullen rouleren tussen Schiedam en Vlaardingen, net zoals het de klanten vrij staat om naar het Kamilleveld of de Zwaluwenlaan te komen. Dierenkliniek Spaland kent ongeveer vijfduizend klanten, huishoudens met dieren. Voor veel van hen uit Schiedam onder de snelweg, zal de Vlaardingse vestiging dichterbij zijn dan die in het echte noorden van de stad. Op de zaterdag zal alleen de Vlaardingse kliniek open zijn.

Jan Veltenaar is in de opsomming nog niet meegenomen. Hij is nummer zestien in het team, als vliegende keep, inspirator en vaderfiguur annex jonge hond van het team. Tenslotte begon hij als dierenarts op zijn 33ste, en is dat al 34 jaar geleden...

PS. Op de groepsfoto ontbreken een arts en een medewerker.

Bekijk de foto'sBedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date