Categorieën

Service

Kinderen Herman Ketel zeiden altijd: ‘Park Kethel is naar papa genoemd’

Kinderen Herman Ketel zeiden altijd: ‘Park Kethel is naar papa genoemd’
Nieuws

Kinderen Herman Ketel zeiden altijd: ‘Park Kethel is naar papa genoemd’

  • Kor Kegel
  • 26-10-2020
  • Nieuws
Kinderen Herman Ketel zeiden altijd: ‘Park Kethel is naar papa genoemd’

Herman Ketel op de dag vóór Vaderdag, op zaterdag 20 juni, de verjaardag van Nanny; foto: familie


SCHIEDAM – Op een gegeven moment ging Herman Ketel eens mee naar een mini-concert van de MBS ter afsluiting van een zangworkshop voor nieuwe leden. Oudste zoon Ronald had aan deze workhop deelgenomen en nodigde zijn beide ouders voor dit optreden uit.

Ronald – enkele dagen na de uitvaartplechtigheid voor zijn vader – zegt: “Ik ben er zo blij mee dat hij kwam kijken. Mijn vader reageerde enthousiast. Na aandringen van mijn moeder werd hij direct lid van het koor. Er ontstond een interactie waardoor ik denk dat het hele koor blij was met de toetreding van deze bijzondere, belangstellende man met zijn stijlvolle kleding, kleurig, opgewekt, motiverend, spontaan. Ik ben blij dat hij dit avontuur is aangegaan, want na alle inzet gedurende zijn werkzame leven ging er in cultureel opzicht nog een wereld voor hem open.”

Herman Ketel – maandag 12 oktober overleden aan Corona, deze week was de uitvaartplechtigheid – was een bekende Schiedammer. Hij kwam vijftig jaar geleden bij de gemeente Schiedam binnen als tuin- en landschapsarchitect bij de plantsoenendienst onder leiding van ing. W.C. Hoogeweij – Harm de Block was de opperbaas bij Gemeentewerken. De mooiste taak die hij daar kreeg was een ontwerp maken voor het landschapspark Kethel. Ondanks de stadsuitbreiding van Schiedam met de wijken Woudhoek en Spaland moesten landschappelijke elementen van het cultuurhistorische veenweidegebied behouden blijven en Park Kethel moest een sterke accentuering zijn van die gedachte. Herman Ketel heeft van Park Kethel een van de mooiste parken van Schiedam weten te maken. Hij ging er vlakbij wonen, aan het Hermuspad, en had er blijvend uitzicht op. Zijn kinderen zeiden vaak: “Park Kethel is naar papa genoemd.”

Het had dus evenzogoed Park Ketel genoemd kunnen worden.

Toen er later bij de Stadsregio Rotterdam een plan op tafel kwam om de tram naar Vlaardingen-Holy aan te leggen parallel aan de Harreweg en dus dwars door Park Kethel, behoorde Herman Ketel tot de omwonenden die zich met succes inspanden om tot een ander tracé te komen. “De authenticiteit van het dorp Kethel en omgeving ging mijn vader zeer aan het hart,” zegt oudste zoon Ronald.

Een nieuwe stap in zijn carrière was dat Herman Ketel directeur werd van de algemene begraafplaats en crematorium Beukenhof. Kort voordat het werd overgenomen door Yarden, ging Herman met pensioen. Hij kleedde zich opvallend, was een flamboyante man. Vlinderstrik maakte na zijn pensioneren plaats voor cap in kleur, matchend bij zijn vrolijke kleding. Zijn kinderen plaagden hem wel eens dat hij steeds meer op een hippie ging lijken.

Het volgende citaat is ontleend aan schoonzoon Marcello Stewart, verschenen op De Schiedammer Online: "Op de Beukenhof liep hij altijd rond met een speldje met twee vraagtekens erop. Als men hem vroeg wat ze betekenden, antwoordde hij: wat zou je doen als je zelf vandaag zou sterven? En weet je zeker of je in de hemel komt?”

Herman Ketel was zeer evangelisch en bracht het ook zijn kinderen bij.

Ronald Ketel: “Hij was vrijmoedig en leerde ons altijd voor je mening uit te komen. Dat maakt dat ik op de uitvaartplechtigheid met meer innerlijke overtuiging kon spreken hoe wij het evangelie belijden.”

Dat Herman ziek was, kwam als een schok. Marcello Stewart: “Mijn schoonvader was in een prima conditie. Wij wonen zelf in Hellevoetsluis en hebben daar een flinke tuin en Herman was dol op tuinieren. Hij kwam regelmatig uit Schiedam naar ons toe op de fiets!”

Vermoedelijk is Herman Ketel rond maandag 5 oktober besmet geraakt met het Coronavirus. Zijn vrouw Nanny kreeg het ook. Allebei raakten ze zeer vermoeid zonder nog enig vermoeden te hebben. Tot Nanny zo moe was, dat ze door haar benen zakte en een enkel brak. De huisarts constateerde meteen wat er aan de hand was en Herman werd zaterdag 10 oktober met de ambulance naar het Franciscus Vlietlandziekenhuis gebracht. Vandaar is hij daags daarna overgebracht naar het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

Daar kwam Herman op maandag 12 oktober te overlijden, op 80-jarige leeftijd. De familie kon op tijd afscheid van hem nemen. Herman en Nanny kregen drie zonen, twee dochters en vijftien kleinkinderen. Met Nanny gaat het inmiddels beter. Zij is vrijwilliger bij de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) Nieuwe Waterweg-Noord.

Herman Ketel is dinsdag begraven op de begraafplaats van de Dorpskerk in Kethel.